La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Zilele hramului Seminarului „Dumitru Stăniloae” din Braşov
Seminarul Teologic „Dumitru Stăniloae” din Braşov şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Cu acest prilej, joi, 24 octombrie, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de slujitori, iar vineri, 25 octombrie, părintele Dănuţ- Gheorghe Benga, protopopul Braşovului, împreună cu părinţii profesori au săvârşit un Te Deum şi apoi un parastas pentru profesorii, elevii şi ostenitorii seminarului trecuţi la Domnul. În cuvântul de învăţătură rostit, părintele protopop a evidenţiat exemplul de credinţă şi curaj al Sfântului Dimitrie, model de urmat pentru elevi şi toţi credincioşii. Au mai vorbit directorul Liceului Pedagogic din Braşov, prof. Niculae Cioc, şi coordonatorul seminarului teologic din Braşov, pr. Ionuţ-Marcel Pop. Elevii, profesorii şi invitaţii au luat parte apoi la câteva ateliere, între care Cercul de istorie a seminarului din Braşov, Cercul pentru simpozionul „Satul şi tradiţiile româneşti”, Cercul sportiv ş.a.
Tot legat de zilele instituţiei braşovene de învăţământ a avut loc o conferinţă despre teologia muzicii bizantine, susţinută de arhimandritul Nikodimos Kabardnos, protopsalt şi profesor de cânt bizantin. Totodată, acesta a susţinut şi un recital în faţa publicului braşovean.