Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, duminică, 30 martie 2025, a avut loc în Episcopia Hușilor a 15-a ediție a „Marșului pentru viață”, punctul culminant al „Lunii pentru viață”.
Ziua dezrobirii romilor marcată în satul ilfovean Sintești
Ziua dezrobirii romilor, 20 februarie, a fost marcată și anul acesta în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Sintești, comuna ilfoveană Vidra, unde există o comunitate importantă de romi. Romii și românii din sat au participat la Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei care au contribuit la realizarea dezrobirii romilor și pentru romii decedați în timpul robiei, în lagăre și deportări. Slujbele au fost săvârșite în limbile română și romani.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți de etnie romă și români, slujitori în parohii din Arhiepiscopia Bucureștilor unde există comunități importante de romi: pr. paroh Daniel Gangă; pr. Tudor Vicențiu de la Parohia Lipia, Protoieria Ilfov Nord; pr. Marius Căldăraru de la Parohia Glina, Protoieria Ilfov Sud, și pr. Mihail Remus Ioniță de la Parohia Glina, Protoieria Ilfov Sud.
„Data de 20 februarie este semnificativă întrucât este ziua eliberării romilor din robie care a ținut vreme de 500 de ani în Țara Românească și Moldova. Este un moment de comemorare. Ne amintim de acel moment și căutăm să ne asumăm prezentul și să privim către viitor. Dezrobirea romilor a fost un punct de plecare pentru ei, devenind un neam liber. Dacă până la acest moment au fost sub robie și nu se puteau exprima, în iarna anului 1856 romii devin persoane libere. Însă, libertatea lor nu este una înțeleasă și asumată de toți etnicii romi. Unii dintre cei care au fost eliberați nu înțelegeau ce înseamnă libertatea. Astfel, au continuat să-și ducă viața bazându-se pe instinctul de supraviețuire. Au trecut 169 de ani și ca neam nu sunt progrese semnificative. Romii continuă să fie la marginea societății, însă partea frumoasă este că avem perspectiva duhovnicească drept salvare. Dacă omul îmbrățișează învățătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos, indiferent de starea lui materială, poate să înflorească, să se deschidă și să realizeze lucruri minunate”, ne-a declarat părintele paroh Daniel Gangă.
Localitatea ilfoveană Sintești este situată la 10 kilometri de Capitală, în partea de sud a orașului, iar jumătate dintre locuitori sunt de etnie romă.
„La Sintești avem o comunitate mixtă. Românii care sunt aici de la începutul așezării sunt oameni foarte harnici, gospodari și care au ridicat această biserică frumoasă. Partea cealaltă a comunității noastre este reprezentată de familiile de romi căldărari, care s-au așezat aici începând cu anul 1950, după instaurarea regimului comunist. Între cele două părți ale satului sunt diferențe culturale, pentru că romii și-au păstrat limba și cultura specifice și încă sunt diferențe. Sunt și multe lucruri pe care le au în comun, precum biserica, unde se întâlnesc și se roagă împreună. Avem mult de lucrat aici. Trebuie cateheză intensă în rândul romilor. Mărturisesc că nu este ușor. De când am venit în această parohie am organizat diferite momente care să ne aducă împreună și din care să ne folosim. Sfânta Liturghie a fost săvârșită astăzi în limbile română și romani. Sunt și alte comunități în țară unde în data de 20 februarie se slujește în limba romani”, ne-a mai spus părintele Daniel Gangă.
La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru cei care au contribuit la realizarea dezrobirii romilor, pentru romii decedați în timpul robiei, precum și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.