Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Ziua mondială a donatorului de sânge, sărbătorită în Capitală
În fiecare an, în data de 14 iunie este celebrată în întreaga lume Ziua donatorului de sânge, un prilej de a crește gradul de informare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și de a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă. Un eveniment specific acestei zile a avut loc marți la Centrul de Transfuzie Sanguină „Nicolae Nestorescu” din cadrul Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale din București.
Aici a fost organizată o acțiune de conștientizare a importanței actului de donare de sânge la care au participat 150 de studenți de la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Institutul Medico-Militar al MApN și de la Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Aceștia au aflat informații despre valoarea sângelui de la colonelul farmacist Maria Cristina Ranetti, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină, precum și de la alți medici care activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, care se confruntă zilnic cu situații-limită, a transmis TRINITAS TV.
„Sângele nu are uniformă, dar dumneavoastră, studenți militari și civili deopotrivă, viitorul acestei țări, veți fi eroi și veți face cinste Armatei României și societății românești sporind numărul donatorilor de sânge și devenind donatori de sânge fideli, din dragoste de țară. După cum știți, sângele este unicul medicament care nu se găsește în farmacii, dar care se eliberează gratuit, pe rețeta unui gest de omenie. Donarea de sânge reprezintă o dovadă concretă de iubire a aproapelui nostru”, a afirmat Maria Cristina Ranetti.
Printre alte informații, studenții prezenți la eveniment au aflat faptul că donarea de sânge reprezintă o șansă la viață, iar o singură unitate de sânge poate salva până la trei vieți. Aceștia au vizionat și scurtmetrajul „Drumul sângelui”, realizat de Observatorul Militar. La finalul evenimentului, toți studenții au primit daruri din partea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. În sală a fost prezent și părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, coordonatorul voluntarilor și al acțiunilor de donare de sânge, organizate de peste nouă ani în parteneriat cu instituții medicale militare și civile din țară. Cu acest prilej, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale a spus: „Ziua mondială a donatorului de sânge este o zi a bunilor creștini și a eroilor necunoscuți, anonimi, care și-au acoperit fapta bună cu vălul smereniei. Desfășurăm o campanie de donare de sânge din anul 2013, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Aceste campanii nu reprezintă altceva decât o prezență vie a Bisericii în societate și oriunde este nevoie”.