Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Burse pentru studenţii din medii defavorizate
Fundaţia World Vision România şi Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj Napoca au lansat programul „Vreau la facultate!”, prin care 100 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să termine studiile universitare. ”În perioada 2023 - 2026, studenţii incluşi în program vor beneficia, printre altele, de o bursă lunară pentru acoperirea unor nevoi de bază (cazare, transport, masă, materiale educaţionale etc.), un dispozitiv performant pentru procesul de învăţare şi studiu, workshopuri tematice (gestionarea timpului, scriere academică, gestionarea taskurilor, motivație, gestionarea stresului), mentorat vocaţional (relatii individuale de minimum 6 luni cu mentori, sesiuni individuale de consiliere școlară/socială și vocațională, în funcție de nevoile studenților) şi şcoli de vară”, potrivit unui comunicat al UBB.
Costul minim lunar pentru a susţine un student în facultate ar fi de aproximativ 855 de lei, bani destinaţi cheltuielilor necesare cu cazarea şi transportul.
Numărul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3%) față de media Uniunii Europene de 41,2%, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană şi citat de World Vision România. Printre cauzele invocate se numără participarea, într-un număr scăzut, la sistemul de învăţământ superior, a tinerilor din mediile defavorizate. Familiile acestora întâmpină mari dificultăţi financiare în susţinerea lor la facultate.
Un sondaj realizat de fundația World Vision România arată că 80% dintre tinerii din mediul rural și din alte comunități defavorizate își doresc să urmeze studii superioare, însă unu din trei se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susține. (O. N.)