Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Ce pot achiziţiona profesorii din prima didactică
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”. După numeroase controverse şi critici aduse de către profesori în spaţiul public, pe lista cheltuielilor eligibile au fost introduse telefoanele şi ceasurile inteligente, tabletele „şi orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educaţional”.
Cu o valoare nominală de 1.500 de lei net, prima didactică poate fi folosită de către profesori pentru a face următoarele achiziţii: materiale consumabile și elemente de birotică pentru susținerea activității didactice (în limita a 30% din valoarea tichetului), echipamente IT, plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, respectiv a cursurilor postuniversitare, inclusiv a celor de reconversie profesională, cărţi de specialitate, cursuri de pregătire profesională (inclusiv online).
Numeroase discuţii s-au purtat pe marginea a ceea ce înseamnă „echipamente IT”, iar după ce mai multe voci au susţinut că nu pot fi achiziţionate telefoane, tablete sau ceasuri inteligente, la presiunea mare venită dinspre cadrele didactice, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a venit cu precizări, astfel că „se consideră cheltuieli eligibile achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional”.
„Precizăm că în toată această perioadă a existat un dialog permanent între MIPE și reprezentanții instituțiilor educaționale și că împreună depunem toate eforturile astfel încât măsurile guvernamentale, în special cele din fonduri europene nerambursabile, să sprijine angajații din sectorul educațional și creșterea calității actului de educație”, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor MIPE.
De asemenea, dacă echipamentul IT costă mai mult decât suma de pe cardul educaţional, beneficiarii pot suplimenta diferenţa din fonduri proprii. În schimb, Ministerul Educaţiei precizează că nu pot fi puse la comun sumele de pe două carduri chiar dacă beneficiari sunt soţ/soţie. Sumele încărcate în luna octombrie pe carduri pot fi utilizate doar până la 31.08.2024, după această dată, sumele neutilizate urmând a fi indisponibilizate.
Prima de carieră didactică poate fi folosită doar la unitățile afiliate Pluxee, lista acestora fiind disponibilă aici.
Ministerul Educaţiei a precizat în mai multe rânduri că această listă „se actualizează permanent” și orice comerciant poate fi introdus pe listă dacă îşi exprimă această dorinţă. Totodată, şi profesorii pot veni cu propuneri în acest sens, transmiţând sugestiile de comercianţi la adresa de email comerciant.ro@pluxeegroup.com.
Cardul se activează la prima tranzacție, prin introducerea cardului în terminalul POS și tastarea codului PIN, sau apelând numărul de telefon 021.207.27.27 și urmând pașii din meniul interactiv, dacă se doreşte efectuarea de tranzacții online și dacă nu a fost activat anterior la un terminal POS.