De curând m-am întâlnit cu un om frumos, o fostă elevă dragă sufletului meu, olimpică la Religie, ambițioasă, cultivată și inteligentă, care a studiat în Anglia. Răstignită între dorința de realizare profesională, probleme de familie și viața duhovnicească, greu încercată în peisajul de patimi descoperite în climatul magic al Angliei, prinsă în închisoarea unei iubiri neîmplinite, dar și în capcana unui sistem de exploatare a tinerilor bursieri imigranți, a cedat ispitei de a da vina pe Dumnezeu și a intrat în depresie.
Cum se face testarea rapidă a elevilor
Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul instituţiei materiale video demonstrative privind utilizarea testelor antigen noninvazive pe bază de salivă. Sindicatele din învăţământ reclamă, însă, că „testele nu respectă nici o regulă de siguranţă sanitară”, întrucât nu sunt ambalate individual, iar înainte să ajungă la elevi sunt manipulate „de cel puţin trei persoane”. Elevii ar urma să fie testaţi acasă sau la şcoală, în prima şi în a patra zi a săptămânii.
Testarea periodică a elevilor cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă va debuta astăzi, 2 decembrie. În funcţie de deciziile luate de consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, elevii vor fi testaţi acasă sau la şcoală, înaintea orelor de curs. Materiale video demonstrative privind utilizarea/administrarea testelor antigen pe bază de salivă au fost publicate pe pagina oficială a Ministerului Educaţiei, tot aici fiind publicat şi un ghid de utilizare a acestora.
Potrivit recomandărilor, caseta de testare trebuie folosită imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu, iar mostra de salivă se prelucrează, de asemenea, imediat după recoltare. „Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puţin o oră înainte de efectuarea testului”, se mai arată în instrucţiuni. Părinţii vor completa şi un formular de consimţământ, în situaţia în care îşi manifestă opţiunea de testare a minorului la şcoală. Dacă rezultatul unui test administrat acasă este pozitiv, trebuie să fie anunțată școala, respectiv medicul de familie. „Acolo unde există disponibilitate din partea cadrelor didactice și unde infrastructura școlii permite, se vor face în școală, precizând că este nevoie de acordul părinților dacă se fac la școală. Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces, sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților”, a declarat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la o emisiune televizată.
Cutiile cu teste conțin 25 sau 50 de kituri compuse din casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltarea din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale. Modalitatea de testare este una relativ simplă, însă sindicatele din învăţământ au reclamat faptul că nu se respectă regulile de siguranţă sanitară, deoarece testele nu sunt ambalate individual.
„Testele din salivă care au ajuns la inspectoratele şcolare nu respectă nici o regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kitul sunt ambalate şi sigilate individual. (...) Solicităm ca, măcar începând cu următoarea tranşă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare şi să fie ambalate individual”, au solicitat liderii celor două federaţii sindicale, Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, şi Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”. În replică, ministrul Cîmpeanu a spus că nu va fi o problemă dacă vor fi folosite mănuşi de unică folosinţă când se vor ambala individual testele. În ceea ce priveşte distribuţia testelor către părinţi, ministrul a subliniat că „directorul este cel responsabil pentru organizarea acestui proces şi toţi directorii vor găsi soluții”. (O. N.)