Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Cursuri de română şi maghiară pentru tinerii din Sfântu Gheorghe
Primăria din Sfântu Gheorghe şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca vor derula un program pentru tineret, subvenţionat din bugetul local, de învăţare a limbilor română şi maghiară. Cursurile vor începe în luna februarie a anului viitor la Extensia Universitară „Babeş-Bolyai” din municipiu, iar în funcţie de capacitatea de predare şi numărul de participanţi, vor fi organizate două sesiuni pe an cu durata de 5 luni, una în primăvară şi alta în toamnă.
„Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română şi maghiară în viaţa de zi cu zi, deoarece sistemul şcolar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române şi mai puţin asupra limbajului cotidian, iar elevii români nici măcar nu pot învăţa limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari, în orice alt oraş din ţară, cât şi pentru tinerii români, să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populaţia este majoritar maghiară”, a explicat viceprimarul Vargha Fruzsina necesitatea derulării unui astfel de program, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, din discuţiile cu reprezentanţii elevilor de la liceele din oraş s-a desprins concluzia că tinerii sunt deschişi să comunice şi să desfăşoare activităţi comune cu cei de altă etnie, dar se lovesc de bariera lingvistică.
Se pot înscrie în program tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cursurile urmând să se desfăşoare în mai multe grupe de 12-14 participanţi. „Vor fi 80 de lecţii teoretice şi 20 de lecţii practice, probabil într-un format de predare hibrid. Sprijinul pe care îl oferim va fi acordat tinerilor după ce au trecut testul de limbă la finalizarea cursului”, a precizat Vargha Fruzsina. Cei aproape o mie de tineri care ar putea fi cuprinşi în program vor trebui să achite o cotă-parte din costurile cursurilor. (O.N.)