Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Examenele naţionale s‑ar putea amâna
Anul şcolar s‑ar putea prelungi, iar calendarul examenelor naţionale se vor decala dacă profesorii continuă greva generală şi săptămâna viitoare, a declarat ministrul educaţiei, Ligia Deca, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată vineri, 2 iunie 2023. Cu această ocazie, demnitarul a făcut un nou apel către cadrele didactice să revină de marţi la cursuri „pentru a finaliza în bune condiţii acest an şcolar”.
„Având în vedere importanța ca toți elevii să‑și poată susține examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții. Avem 183 de mii de elevi în clasa a 8‑a și peste 140.000 de elevii în clasa a 12‑a. Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne reîntoarcem la școală”, a subliniat Deca. Pentru celelalte clase se vor căuta soluţii „pentru a nu intra foarte mult în vară”, existând, totodată, şi posibilitatea de a recupera „la începutul anului viitor”.
În ceea ce priveşte centralizarea şcolilor care au încheiat situaţiile şcolare pentru clasele terminale de liceu, la nivelul ministerului nu există încă o evidenţă clară. Ministrul educaţiei a admis că, în condiţiile în care protestul profesorilor va continua, se va lua în calcul reprogramarea examenelor, iar acest lucru va fi ştiut până în data de 9 iunie 2023: „Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale, nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat. Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie.
Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor”.
Demnitarul a reclamat şi apariţia unor ştiri false privind salarizarea profesorilor, subliniind că „toate salariile din învățământ cresc, nici un salariu nu scade”, iar salariul de bază „pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă”. „Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită. Vorbim despre gradația de merit - 15%, sporul de dirigenție - 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate - 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc. Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică. (...) Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25%, celelalte sunt între 18 și 25%, dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent”, a explicat demnitarul.
Sindicaliştii din educaţie au respins majorările adoptate prin Ordonanţă de Guvern în data de 1 iunie 2023: 1.000 de lei brut pentru profesori şi personalul didactic auxiliar, respectiv 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Simion Hăncescu, liderul celei mai mari federații sindicale din învățământul preuniversitar, a declarat joi că „oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”.
Exemple de creşteri salariale
Ministrul educaţiei a oferit şi câteva exemple de creşteri salariale, iar cel mai mare salariu în învăţământul preuniversitar îl va avea un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I, cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani - va avea un salariu de bază brut, după ordonanţa adoptată joi, în cuantum de 8.117 lei. La acest brut se adaugă mai multe sporuri: sporul de solicitare neuropsihică acordat tuturor profesorilor - 776 lei; dirigenția - 70% dintre profesori au și sporul de dirigenție, respectiv încă 812 lei; gradația de merit - 2.029 de lei (doar 16% dintre profesori primesc această bonificație pentru o perioadă limitată de 5 ani), și, după caz, bonificaţie pentru învățământul special - în jur de 1.000 de lei. „Total brut, pentru un profesor, grad I, care ar avea toate aceste bonificații, ar însemna 12.952 de lei, deci un net de 7.576 de lei”, a precizat ministrul educației.
Alt exemplu: un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic II şi un salariu de bază brut înainte de ordonanță de 5.368 de lei, va avea, după ordonanță, conform vechimii în învățământ și în muncă, un brut de 6.422 de lei. Dacă se însumează toate sporurile amintite mai sus, va ajunge la un total brut de 10.575 de lei, respectiv 6.186 de lei net.
Un profesor debutant avea până joi un salariu de bază brut de 4.098 de lei, iar după ordonanţa Executivului salariul de bază brut creşte cu 1.000 de lei. La cei 5.098 de lei brut se calculează sporul de solicitare neuropsihică - 307 lei, dirigenția (nu în toate cazurile) - 509 lei, rezultând un total brut de 5.914 lei, respectiv 3.430 de lei net. Un învăţător sau educator cu studii de nivel liceal (cu vechime în învăţământ între 6 şi 10 ani), dar cu gradul didactic I va avea un salariu net de 5.242 de lei.