Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Examenul de bacalaureat bate la ușă
Înscrierile la prima sesiune a examenului de bacalaureat se încheie astăzi, când pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a va fi și ultima zi de școală, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Urmează pentru absolvenți o săptămână de răgaz, după care, în perioada 17-19 iunie, vor susține proba orală de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română.
În zilele de 19 și 20 iunie se vor evalua competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii din partea minorităților naționale. Evaluarea competențelor digitale se va face în perioada 19-21 iunie, iar între 25-27 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Probele scrise se vor desfășura astfel: 1 iulie - proba scrisă la Limba și literatura română, 2 iulie - proba obligatorie a profilului, 4 iulie - proba la alegere a profilului și specializării. Pe 5 iulie, elevii din partea minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Rezultatele la probele scrise vor fi afișate în 8 iulie, până la ora 12:00 și tot în aceeași zi se vor putea depune contestații în intervalul orar 12:00-18:00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor, vor fi afișate în 12 iulie.
Lucrările candidaților vor fi repartizate aleatoriu profesorilor corectori și vor fi corectate digitalizat pe baza baremului de evaluare. O lucrare va fi corectată de către doi profesori, fiecare acordând câte o notă, urmând ca aplicația informatică să calculeze media aritmetică cu două zecimale fără rotunjire.
În situația în care platforma semnalează o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi transmisă automat și aleatoriu către alți doi profesori evaluatori. „După validarea finalizării evaluării, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note centrale”, se arată în metodologia ministerului. (O. N.)