Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
O treime din candidații la definitivat sunt educatori
Aproape 9.000 de cadre didactice au susținut, ieri, proba scrisă a examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, sesiunea 2021, care s-a desfăşurat la 98 de discipline în 42 de centre de examen, informează Ministerul Educaţiei. Examenul de definitivat, odată promovat, conferă dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, iar cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Potrivit ministerului, în total au fost admişi la proba scrisă 8.839 de candidaţi (dintr-un total de 9.370 înscrişi la începutul anului şcolar) care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”; media aritmetică a notelor obţinute la inspecţia la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).
Ca și în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidaţi înscrişi sunt învăţământ preşcolar în limba română (3.006), învăţământ primar în limba română (1378), educaţie fizică şi sport (977), psihopedagogie specială (423), limba şi literatura engleză (376), respectiv limba si literatura română (346), se mai arată în comunicatul publicat pe edu.ro.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 21 iulie, contestaţiile se depun în zilele de 21 şi 22 iulie, iar rezultatele finale se vor afişa în 28 iulie. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puţin 8. (C. Z.)