„... Intrând într-un sat, L-au întâmpinat zece leproşi care stăteau departe...” (Luca 17, 12). Departe de ei au rămas şi Ucenicii, şi cei ce treceau pe cale. Doar El S-a apropiat. I-a chemat la Sine fără
Primele manuale de religie - cultul ortodox, pentru clasa a VIII-a
Clasa a VIII-a este ultima din ciclul gimnazial la care se aplică, începând din acest an, noua Programă școlară, aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.393/28.02.2017, pentru disciplina Religie - cultul ortodox. Potrivit prevederilor legale, pentru fiecare manual școlar de religie este necesar avizul din partea cultului pe care îl reprezintă. Astfel, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale a organizat o sesiune de evaluare și avizare a proiectelor de manuale școlare la disciplina Religie - cultul ortodox, pentru clasa a VIII-a.
La această sesiune au participat cinci edituri, care, în colaborare cu echipe de autori formate din profesori de religie cu multă experiență, au realizat materiale foarte interesante și atractive pentru elevi. Membrii Comisiei Patriarhiei Române pentru Curriculumul Disciplinei Şcolare Religie au analizat și evaluat proiectele de manuale școlare în vederea avizării și au sprijinit editurile și colectivele de autori, contribuind la creșterea calității materialelor prin formularea unor observații și recomandări în acest sens. În final, proiectele de manuale evaluate au primit avizul Patriarhiei Române, urmând toate etapele prevăzute în procedura de licitație pentru achiziția de manuale școlare, organizată de Ministerul Educației și Cercetării în acest an.
Potrivit rezultatelor finale ale licitației, pentru disciplina Religie - cultul ortodox, clasa a VIII-a, au fost declarate câștigătoare, în funcție de punctajul total obținut, manualele realizate la următoarele edituri:
Editura Didactică și Pedagogică S.A. (autori: diac. prof. dr. Daniel-Marius Cergan, prof. Radu Ungureanu, prof. Vasile Bogus, prof. Elena-Mariana Bălan, prof. Maria- Luiza Ungureanu și prof. Violeta- Marinela Bălan);
Editura Corint Logistic (autori: prof. dr. Cristina Benga, prof. Aurora Ciachir, prof. Niculina Filat, prof. Mihaela Ghițiu și prof. Ioana Niculae);
Editura Akademos Art (autori: prof. Cristian Alexa și prof. Mirela Șova).
Autorii celor trei manuale ne-au transmis descrieri succinte ale materialelor realizate, precum și câteva gânduri personale despre întregul proces de elaborare a acestora.
Astfel, potrivit autorilor manualului publicat la Editura Didactică și Pedagogică S.A., rubricile propuse în manual urmăresc un demers didactic complex de formare a competențelor generale și specifice pentru disciplina Religie, orientat atât spre înțelegerea și exersarea noilor conținuturi, cât și spre formarea de abilități și atitudini, corelate cu valorile și principiile creștin-ortodoxe.
Diac. prof. dr. Daniel Cergan ne-a mărturisit: „A fost o experiență nouă, interesantă, în care ne-am implicat cu mult entuziasm. Ne-am gândit să aducem o contribuție personală la promovarea orei de religie, făcând ceea ce știm cel mai bine: lecții frumoase și atractive. Ne dorim ca, prin intermediul acestui manual, să ajungem la sufletele elevilor noștri, dornici să se implice și să participe cât mai activ la ora de religie”.
Totodată, colectivul de autori ne-a transmis: „Ne-am dorit să elaborăm un manual cât mai aproape de gustul elevilor, pe care îi cunoaștem din practica de zi cu zi, de la clasă. Este bine structurat, echilibrat, menit să le trezească elevilor interesul pentru tematicile puse în discuție. Îmbină, într-un mod armonios, învățătura de credință cu răspunsurile la provocările lumii contemporane”.
Manualul editurii Corint Logistic continuă, potrivit colectivului de autoare deja consacrate, direcția inovativă din anii anteriori. Doamna prof. Niculina Filat ne-a descris, pe scurt, particularitățile acestuia: „Temele sunt prezentate într-o manieră adaptată vârstei adolescenților și timpului în care trăim, iar abordarea interdisciplinară, interculturală și interreligioasă aduce un plus conținuturilor. Rubricile lecțiilor sunt, deopotrivă, un prilej de aprofundare a învățăturilor din Sfânta Scriptură și din viața Bisericii, dar și o invitație de a descoperi conexiuni cu alte domenii ale cunoașterii. Exemplele concrete de oameni celebri care își mărturisesc credința și valorile creștine, prin activitatea lor, au scopul de a inspira și călăuzi. Ele constituie un reper important la vârsta adolescentină, căutătoare de modele în viață, fiind dovada vie a credinței trăite. Conținutul tematic al manualului din acest an, Sfânta Treime, este completat de grafica specială și de armonia vizuală a reprezentărilor iconografice și a fotografiilor. Cuvântul și imaginea împletesc treimic adevărul, binele și frumusețea credinței”.
De asemenea, manualul de religie apărut la Editura Akademos Art a fost realizat de „o echipă bine pregătită, care a lucrat în duhul comuniunii, respectând cerințele propuse de programa școlară și corelând conținuturile acesteia cu specificul societății actuale, raportat la particularitățile de vârstă și la interesele elevilor. Aflați la al patrulea manual lucrat în echipă, pe lângă prezentarea cât mai pe înțeles a noțiunilor noi, am venit cu elemente originale, menite să întărească motivația elevilor: în primul rând, prin rubrici care să-i determine pe elevi inclusiv la studiu suplimentar și la conexiuni interdisciplinare; în al doilea rând, printr-o gamă largă de exerciții interactive. Rând cu rând, rubrică lângă rubrică, toate s-au țesut într-un proces supervizat și îndrumat îndeaproape, prin intermediul Comisiei Patriarhiei Române pentru Curriculumul Disciplinei Școlare Religie, ceea ce a condus la un rezultat cât mai bun. Per ansamblu, ne-am gândit la acest manual ca la o candelă, cu lecții, rubrici și aplicații concepute, alese și dispuse așa încât să lumineze sufletele celor care îl utilizează, să-i bucure și să-i entuziasmeze spre a trece de la a ști la a face și la a deveni”, după cum ne mărturisește doamna prof. Mirela Șova.
Noile manuale școlare pentru clasa a VIII-a au fost aprobate prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4939/10.08.2020, fiind publicate pe platforma www.manuale.edu.ro a Ministerului Educației și Cercetării, în ambele variante - tipărită (PDF) și digitală interactivă (care își demonstrează, încă o dată, utilitatea, în cadrul procesului de învățare on-line, având în vedere pandemia actuală și situația incertă în ceea ce privește modul de desfășurare a orelor în anul școlar următor).
În aceste zile se desfășoară etapa de selecție și de efectuare a comenzilor, unitățile de învățământ având posibilitatea să opteze, împreună cu profesorii de religie, pentru unul dintre cele trei manuale aprobate. După această etapă, manualele se vor tipări și se vor distribui în școli, fiind de un real folos atât pentru elevi, cât și pentru profesori, în cadrul procesului instructiv-educativ desfășurat la orele de religie.
Trebuie menționat faptul că, odată cu apariția acestor manuale de religie, se încheie încă un ciclu școlar, ciclul gimnazial, pentru care s-au elaborat, în ultimii ani, manuale școlare noi. Astfel, încă din anul 2013, când a început amplul proces de înnoire a programelor școlare, și până în prezent, s-au elaborat, avizat și aprobat prin ordin de ministru manuale școlare noi de religie - cultul ortodox, pentru clasele I-VIII, prin care autorii au încercat să vină în sprijinul elevilor, răspunzând frământărilor și provocărilor cu care se confruntă.
În acest mod, începând cu anul școlar 2020-2021, în unitățile de învățământ din întreaga țară vor exista primele manuale de religie - cultul ortodox, pentru clasa a VIII-a, de după anul 1989, necesare și utile în vederea formării pentru viață a tinerilor absolvenți de gimnaziu.