Nu au trecut bine frământările privind alegerile din lume și din țară că a și început febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, cu alte alegeri, mai mărunte, de cadouri sau vacanțe. În realitate,
Proiectul „Liturghia copiilor” - pelerinaj pe meleaguri argeșene
Această vară a debutat cu o zi minunată în Parohia Glâmbocel-Deal din Protoieria Topoloveni, care a avut oaspeți de seamă, pe „Copiii Sfântului Ilie”. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, copii din Parohia „Sfântul Ilie”-Grant, Protoieria Sector 6 Capitală, au pornit într-un pelerinaj pe meleaguri argeșene. Preotul paroh Gheorghe Costea și preotul Ioan-Ștefan Dinu, slujitori la biserica bucureșteană, au oferit această bucurie copiilor între 3 și 14 ani din parohie: un pelerinaj gratuit în județul Argeș. Astfel, cei doi clerici au pornit la drum cu un autocar plin de copii și părinții acestora.
Și cum orice lucru bun începe cu rugăciune, la fel și cei mici au început ziua, dis-de-dimineață, cu „Liturghia copiilor”, un proiect inițiat de cei doi preoți slujitori ai Bisericii „Sfântul Ilie”-Grant. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, copiii parohiei din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost întâmpinați de preotul paroh Mihail-Stelian Stan și au dat răspunsurile la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramurile „Sf. Ioan Gură de Aur” și „Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel”. Inimile celor prezenți, enoriași sau musafiri, au fost umplute de bucurie la auzul glasurilor cristaline ale copiilor. O bucurie și mai mare a fost însă atunci când copiii au venit în fața ușilor Sfântului Altar pentru a-L primi pe Hristos, prin Sfânta Împărtășanie. La sfârșitul Sfintei Liturghii, după binecuvântare, cu toții au participat, vreme de mai bine de un ceas, la o agapă organizată într-un cort special amenajat în curtea bisericii, unde gospodinele parohiei i-au surprins pe musafiri cu minunate prăjituri, dulciuri gătite în casă.
Apoi, pelerinii pe plaiurile argeșene au ajuns la Muzeul Golești, un loc de poveste, unde timpul parcă stă în loc, deosebit de frumos și bogat în istorie. În această minunată locație, cei mici și cei mai mari au vizitat muzeul, s-au jucat în aer liber, au călărit cai și ponei și au îmbogățit inventarul părinților cu cănile de sticlă pictate la Atelierul de creație.
Schitul „Florica”, aflat destul de aproape de Muzeul Golești, a fost următoarea oprire a pelerinajului organizat de părinții slujitori. În această așezare monahală, adulții și copiii s-au bucurat de o lecție de istorie deosebită, schitul de maici fiind recunoscut ca una dintre ctitoriile familiei Brătienilor. La final, pelerinii s-au înghesuit la pangarul schitului, plin de bunătăți gustoase pregătite de maici, comercializate special pentru întreținerea așezământului.
Cel din urmă popas al pelerinajului a avut loc în orașul Pitești, la Schitul „Sfânta Treime” din Pădurea Trivale. Ajunși la ora Vecerniei, pelerinii au încheiat ziua așa cum au început-o, cu rugăciune, mulțumind lui Dumnezeu, părinților care s-au ocupat de organizare, precum și tuturor celor care s-au implicat, din cele două parohii, pentru a susține și a face posibil acest pelerinaj.
Scurte impresii ale participanţilor
„Am făcut atât de multe lucruri într-o zi. Mi-aș fi dorit să nu se fi terminat ziua aceasta niciodată. Chiar dacă sunt obosită acum, mi-aș dori să mă reîntorc curând” (Antonia, 9 ani).
„Pentru mine au fost o surpriză plăcută dulciurile pe care le-am primit după Sfânta Liturghie la biserică. Mi-a plăcut foarte mult și la Atelierul de pictat și m-am bucurat că am putut să iau acasă cana pe care am decorat-o” (Teodora, 11 ani).
„La început mi-a fost teamă să mă urc pe cal, dar mi-am învins această frică și sunt bucuros. A fost prima dată pentru mine. Sincer, acum îmi doresc să vin mai des și, dacă se poate, să învăț să călăresc singur!” (Alexie, 14 ani).
„Mie mi-a plăcut cel mai mult la Schitul «Florica», pentru că are o istorie atât de frumoasă și bogată. M-am simțit ca la pădure, am alergat prin spatele bisericii, unde erau numai iarbă verde și mulți copaci” (Sara, 9 ani).
„Chiar dacă sunt foarte obosită, vreau să vin din nou la Muzeul Golești. Atunci când te distrezi, timpul zboară. A fost o zi foarte frumoasă și am alergat mai mult ca niciodată. Mi-a plăcut faptul că ghidul nostru ne-a lăsat să mâncăm cireșe din pomii din curtea muzeului” (Ilinca, 7 ani).
„Cel mai interesant lucru pe care l-am văzut astăzi a fost la Muzeul Golești. Nu aș fi crezut vreodată să găsesc o pistă de bowling cu bilă și popice din lemn. Am stat toată ziua acolo și nu aș mai fi vrut să plec” (Teodor, 13 ani).
„A fost superb! Într-adevăr ar fi frumos să mergem câte o zi în fiecare din locurile văzute sâmbătă. Ne-ar fi plăcut să stăm mai mult! Abia așteptăm să revenim!” (Ioana, mamă).
„La Biserica Glâmbocel-Deal, pentru mine, timpul s-a oprit în loc. De mult nu am mai simțit atâta liniște, pace și bucurie. La Sfânta Liturghie, unde au cântat copiii noștri, am trăit un vis, am rămas fără cuvinte” (Ecaterina, mamă).
„Mulțumim părinților pentru primire și organizare. Activitățile la care am participat la muzeu au fost de efect, pentru copii, plimbarea cu poneiul a fost o premieră. Noi, cei mari, ne-am regăsit printre casele țărănești, amintindu-ne de copilăria petrecută la bunici, la țară” (Maria, mamă).
„Sabina s-a bucurat foarte mult pentru că a călărit. Am fost foarte impresionați de primirea de la biserică, iar la Muzeul Golești aș mai fi stat încă o zi. Mulțumim mult pentru organizare și așteptăm cu nerăbdare următoarele excursii!” (Ana, mamă).
„Pentru noi cei care nu avem bunici la țară a fost o zi extraordinară. Ne-am bucurat să vedem gospodăriile și viața oamenilor din parohie, mai ales că noi vedem animalele mai mult în cărți. Liturghia copiilor a fost sublimă. Ne bucurăm și mulțumim părinților pentru organizare!” (Isabela, mamă).
„A fost un pelerinaj foarte frumos, cu mult folos duhovnicesc și multe activități pentru copii. Gazdele ne-au făcut surprize dulci, luându-ne pe neașteptate, aprinzând dorința copiilor de a reveni cu drag. Bucuria cea mai mare a fost însă atunci când au ajuns să se întâlnească cu caii și poneii pe domeniul Muzeului Golești. Mulțumim părintelui paroh Mihail-Stelian Stan pentru primirea deosebită și mai ales pentru că a fost o gazdă minunată și ne-a îndrumat și ne-a însoțit la toate obiectivele acestui pelerinaj!” (Mariana, mamă).
„M-am bucurat să fim împreună în rugăciune, împreună la Sfântul Potir, împreună la masă, împreună la joacă și bucurii. Altfel spus, împreună cu Hristos. Sperăm să revenim curând în număr și mai mare!” (Camelia, mamă).
„Noi ne-am simțit foarte bine și bineînțeles că ne dorim să participăm și cu alte ocazii. Începând cu liniștea de la Glâmbocel, participarea la Sfânta Liturghie, peisajele frumoase pe care ni le-au oferit drumurile parcurse cu autocarul și bucuria copiilor în Muzeul Golești au făcut ca ziua aceasta să fie o altă filă în caietul cu amintiri minunate trăite și de neuitat. M-am bucurat mult de bisericuță, pictură, icoane și am simțit că părintele Atanasie-Tănăsache este lângă noi” (Carmen, mamă).