Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
S-au redeschis creşele şi grădiniţele
Creşele, grădiniţele şi unităţile de tip after school private s-au deschis încă de marţi, 16 iunie, după publicarea în Monitorul Oficial a măsurilor necesare de protecţie împotriva infectării cu SARS-CoV-2.
În ordinul comun semnat de miniştrii educaţiei, sănătății şi muncii este specificat faptul că activităţile în aer liber trebuie să reprezinte o proporţie cât mai mare din programul cu copiii. „În același timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condițiilor privind evitarea contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2 metri”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
În interior, distanţa dintre copii trebuie maximizată, „fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice”, iar pătuţurile şi scaunele din sala de mese trebuie aşezate pentru păstrarea distanţei dintre copii de 2 metri. „Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil. Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum și celelalte accesorii neesențiale. Copiii nu trebuie să aducă de acasă în unitatea de învățământ jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare”, se mai arată în ordinul ministerial comun. Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde, deprindere ce ar urma să fie însuşită, în special, prin intermediul jocului. În fiecare dimineaţă se va efectua triajul epidemiologic atât pentru angajaţi, cât şi pentru copii.
În privința părinţilor, cei care nu dispun de fonduri suficiente pentru înscrierea copiilor în unităţi private, pe perioada vacanţei, pot depune cerere la grădiniţa pe care copilul a frecventat-o în acest an școlar. Ulterior, solicitările vor fi centralizate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi transmise autorităților publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unități de învățământ în care se vor desfășura doar activități recreative.
Lista cu unitățile de învățământ preșcolar va fi afișată la avizierul inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și/sau pe site-urile acestora.
(Oana Nistor)