„... Intrând într-un sat, L-au întâmpinat zece leproşi care stăteau departe...” (Luca 17, 12). Departe de ei au rămas şi Ucenicii, şi cei ce treceau pe cale. Doar El S-a apropiat. I-a chemat la Sine fără
Sărbătoarea Bunei Vestiri la capela Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Cluj‑Napoca
Perioada contemporană a fost marcată de multe restricții în toate domeniile societății. Și în cadrul procesului educațional, atât din mediul preuniversitar, cât și din cel universitar, au intervenit în decursul acestor ani multe modificări și provocări.
Aceste aspecte au intervenit și în adaptarea metodelor și a strategiilor didactice pe care profesorii au fost nevoiți să le aplice la clasă. Elevii au fost receptivi la aceste măsuri stabilite de către profesori.
Cu siguranță, a fost o perioadă din care pot fi extrase și aspecte pozitive care au trasat specificul acesteia.
În cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei se desfășoară și acest program de săvârșire a Sfintei Liturghii în instituțiile de învățământ care au o capelă funcțională și adaptată pentru a se putea sluji în interiorul acestora.
Aceste spații reprezintă o adevărată binecuvântare și bucurie prin care elevii Îl pot cunoaște mai bine pe Dumnezeu.
Practic, prin intermediul acestor slujbe se concretizează și aplică cunoștințele religioase pe care elevii le dobândesc în timpul orelor de religie la care aceștia participă conform statutului pe care această disciplină îl are în vederea atingerii competențelor vizate la fiecare nivel de studiu.
Odată cu ridicarea restricțiilor care au fost impuse în timpul pandemiei, a fost reluată și activitatea de la capelele școlare în care se poate săvârși Sfânta Liturghie.
În cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului există zece capele școlare în care pot fi săvârșite sfinte slujbe, în orașul Cluj‑Napoca.
Astfel, o adevărată sărbătoare a reprezentat pentru elevii Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Cluj‑Napoca ziua de 25 martie 2022.
A fost bucuria reîntâlnirii cu Dumnezeu prin Sfânta Liturghie pentru elevii acestui liceu clujean.
În incinta liceului există o capelă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care sunt ocrotitorii acestei instituții de învățământ.
Praznicul Bunei Vestiri a oferit o atmosferă de sărbătoare și bucurie întregii comunități din cadrul acestui liceu clujean (elevi, profesori, personal auxiliar).
Astfel, începând cu ora 8:00, a fost săvârșită Litughia Sfântului Ioan Gură de Aur în prezența a numeroși elevi, dar și a numeroase cadre didactice.
Un lucru extrem de important este redat de faptul că la această slujbă a participat și conducerea instituției, prin prezența doamnei director, profesor Adina Claudia Turcu.
A fost o atmosferă specială de rugăciune în care elevii prezenți au simțit că sunt reprezentanții întregului liceu în fața lui Dumnezeu și într‑o atmosferă aparte de rugăciune.
Cu o zi înainte, o parte dintre elevii care au avut posibilitatea să participe la slujba Sfintei Liturghii s‑au spovedit pentru a se putea împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului, vineri dimineața, la Sfânta Liturghie. Pe lângă aceștia, s‑au împărtășit și o parte din cadrele didactice ale liceului care au fost prezente la această slujbă.
Astfel, scopul deplin al acestei slujbe a fost atins prin asumarea obiectivului principal pentru care se săvârșește Sfânta Liturghie într‑o capelă școlară: elevul să cunoască și să deprindă în mod practic motivul pentru care participăm la slujbele bisericești și în special la Sfânta Liturghie.
În capela acestui liceu clujean se săvârșesc în mod regulat slujbe, dar totodată reprezintă și un loc permanent în care elevii se pot deschide în fața lui Dumnezeu atunci când simt nevoia să se retragă într‑un loc special pentru a se căuta pe ei înșiși, dar mai ales pentru a‑L căuta pe Dumnezeu.
Întreaga activitate este posibilă, în primul rând, datorită deschiderii și colaborării doamnei director, profesor Adina Claudia Turcu, care motivează că acest lucru este un fapt minim prin care această instituție Îi poate aduce mulțumire pentru tot lucrul cel bun pe care Dumnezeu îl oferă elevilor, profesorilor și tuturor persoanelor care contribuie la buna desfășurare a activităților în acest liceu.
Alături de sprijinul doamnei director Adina Claudia Turcu, se remarcă și efortul pe care îl depun doamnele profesoare de la disciplina Religie: Felicia Bărbos și Mariana Eugenia Ilea, pentru a reda frumusețea și roadele unei astfel de zile, care revarsă întreaga bucurie a sărbătorii în tot cuprinsul acestui liceu.
La finalul Sfintei Liturghii au fost premiați elevii care au obținut rezultate deosebite la concursul internațional „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, desfășurat în a doua parte a lunii ianuarie din acest an. Acești elevi au fost coordonați de către doamna profesor Mariana Eugenia Ilea.
Astfel, această sărbătoare a adus cu adevărat o veste specială în comunitatea elevilor Liceului „Avram Iancu” din Cluj‑Napoca.
Cu siguranță, prestigiul acestui liceu clujean la nivel național și internațional, dar și rezultatele foarte bune pe care le obțin elevii liceului la olimpiadele naționale și internaționale, dar și la examenele naționale, se datorează prezenței lui Dumnezeu prin intermediul slujbelor ce se săvârșesc de‑a lungul anului școlar la capela acestei instituții de învățământ.