Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Şcoală de vară pentru „memorie şi neuitare”
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, în perioada 22-26 august, cea de-a 14-a ediţie a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat. Anul acesta, la conferinţele, dezbaterile şi atelierele susţinute de către istorici, profesori invitaţi şi experţi IICCMER, au participat 20 de tineri selectaţi în urma unui apel al institutului, studenţi din ciclul liceal, masteral şi doctoral din mai multe centre universitare din ţară.
„Conferințele, dezbaterile și atelierele pe care le-am pus la dispoziția tinerilor participanți la Universitatea de Vară, ca și componenta cinematografică a acestui proiect educațional, au reușit să le ofere o imagine detaliată cu privire la ceea ce a însemnat dictatura comunistă din România, de la sistemul represiv și până la controlul vieții cotidiene. Speranța mea este că pleacă de aici nu atât având certitudini sau răspunsuri definitive, ci cât mai multe întrebări care să le ghideze interesul pentru istoria recentă și în viitor”, a transmis prof. univ. dr. Daniel Şandru, preşedintele executiv al IICCMER.
Toate activităţile desfăşurate la Râmnicu Sărat s-au derulat sub titulatura „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării”. Denumită şi „puşcăria izolării totale” pentru ororile petrecute aici, zidurile temniţei de la Râmnicu Sărat vor „vorbi” din nou în cadrul Memorialului „Închisoarea tăcerii”, un proiect ce va primi finanţare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Lucrările vor debuta, cel mai probabil, în primăvara anului 2023, urmând a fi finalizate în 2026. (O. N.)