În ultimul timp, la tot pasul (mediatic) supraviețuirea ne este amenințată fie prin războiul ideologic și economic, cu încălzirea globală, cu o viitoare foamete, cu sistarea încălzirii cu gaz sau lemn și a
Şcoli de vară la muzee
Tot mai multe instituţii muzeale din ţară şi biblioteci judeţene organizează programe educaţionale şi activităţi interactive şi creative, pe timpul vacanţei şcolare de vară. Un exemplu în acest sens este Muzeul ASTRA din Sibiu, care a relansat proiectul „Școala în satul tradițional”. Programul educațional estival, care se derulează în perioada 6 iunie - 30 septembrie 2022, zilnic, între orele 10:30-17:30, urmăreşte ca cei mici, dar şi cei mari (părinţi, bunici) să poată participa la ateliere educaționale și demonstrații meșteșugărești susținute de meșteri din toată țara, după cum informează reprezentanţii instituţiei muzeale sibiene. Participarea la atelierele și spectacolele ce se vor derula pe parcursul verii se face în baza biletului de intrare în Muzeul ASTRA.
Şi la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui se vor organiza, pe parcursul vacanţei de vară, ateliere de creaţie pentru elevi. Aceştia vor fi iniţiaţi în arta modelării lutului, vor învăţa să facă semne cusute pe etamină, origami, picturi pe carton, pânză sau lemn, să realizeze brăţări prin tehnica nodului simplu şi a mărgelelor pe şirag.
Atelierele de vacanţă se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, se vor desfăşura în perioada 11 iulie - 14 august, iar participanţii vor avea parte de o vacanţă „plină de creativitate şi culoare”, după cum au transmis organizatorii. „Urmărim dezvoltarea prin joacă, îmbunătăţirea orientării în spaţiu, a gândirii logice, a preciziei şi atenţiei la detalii, dar şi dezvoltarea disciplinei şi comunicării”, au transmis reprezentanţii muzeului vasluian.
Tot la Vaslui, la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” se derulează, pe parcursul verii, săptămânal, şezători în cadrul cărora copiii învaţă să realizeze cusături tradiţionale moldoveneşti. (O. N.)