Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Sindicaliştii din învăţământ, decişi să intre de luni în grevă generală
Neajunsurile din sistemul de învăţământ îi nemulţumesc pe profesori, astfel că au decis să recurgă la forme radicale de protest: după greva de avertisment de miercuri, când sindicaliştii au întrerupt activitatea la clasă timp de două ore, luni, 22 mai 2023, va fi grevă generală în şcoli, prima din ultimii 18 ani. Tot luni este programată o nouă întrevedere la Guvern cu ministrul muncii şi liderii sindicali din educaţie, ministrul Ligia Deca exprimându-şi speranţa că „acea întâlnire va opri acțiunea de protest”.
Revendicările salariaţilor din sistemul educaţional sunt în principal legate de salarizare: se solicită majorări „în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate”, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând să crească progresiv în raport cu funcţia, studiile, vechimea şi gradul didactic, indexări anuale, plata orelor suplimentare şi acordarea de sporuri pentru condiţii de muncă, decontarea navetei, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat şi plata unei indemnizaţii de instalare. Totodată, sindicatele solicită îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii şcolare şi renunţarea la aplicaţia EduSal.
„Este limpede că de luni va fi grevă generală, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret, iar greva generală este voinţa oamenilor, a celor pe care îi reprezentăm. Este timp să se găsească soluţii, dar mesajul nostru este că va fi grevă generală din 22 mai”, a transmis, după întâlnirea de miercuri cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hănescu. Acesta a adăugat că reprezentanţii Guvernului au venit la întâlnire „nepregătiţi” şi, deşi sindicatele au atenţionat încă din decembrie că există riscul să se ajungă la grevă generală, „problema a fost tratată superficial sau au crezut că e o glumă”. De asemenea, sindicatele au avertizat că examenele naţionale ar putea fi amânate ori s-ar putea susţine „în prezenţa jandarmilor”, deoarece profesorii nu au nici o vină pentru lipsa de reacţie a autorităţilor.
De cealaltă parte, guvernanţii au înaintat o serie de promisiuni, prima dintre ele fiind declararea educaţiei „prioritate naţională în programul de guvernare al noului executiv”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a arătat că „aşteptările angajaţilor din sistemul de educaţie se vor regăsi în viitoarea lege a salarizării”. În acelaşi timp, Cărbunaru a subliniat că, în prezent, „nivelul mediu al salarizării brute în sistemul educaţional este de 7.300 de lei, o valoare uşor peste media naţională”.
O altă promisiune legată de infrastructura şcolară a venit din partea ministrului educaţiei, care a apreciat că „până la anul vom avea altă faţă a şcolilor”. „Avem un miliard de euro care va merge în 5.700 de şcoli, unde vom vedea mobilier nou, dotări noi şi, în sfârşit, vom vedea laboratoare de ştiinţe şi laboratoare de ultimă tehnologie pentru toţi elevii”, a transmis Ligia Deca miercuri seară într-o intervenţie la o televiziune naţională.
Joi dimineaţă, la sediul ministerului, sindicaliştii au discutat cu ministrul educaţiei despre contractul colectiv de muncă, în continuarea negocierilor privind dezamorsarea conflictului de muncă.
Părinţii sfătuiţi să ţină copiii acasă
În timpul grevei generale, profesorii nu predau, nu ascultă, nu pun note sau absenţe, iar în condica de prezenţă se scrie „grevă”. Simion Hăncescu avertizează că „în şcolile unde procentul profesorilor care participă la grevă este foarte mare nu o să aibă cine să stea cu aceşti copii”. Conform legii, a mai spus liderul de sindicat, „directorul este cel care trebuie să asigure supravegherea, însă nu vedem cum ar putea avea el grijă de copiii care vin la şcoală”. Sindicaliştii au cerut părinţilor să fie alături de profesori „dacă vor un învăţământ de calitate” şi să nu trimită copiii la şcoală. Totuşi, în aceste zile premergătoare grevei generale, directorii de şcoală vor transmite părinţilor, la recomandarea inspectoratelor judeţene de care aparţin şi în funcţie de numărul profesorilor înscrişi pe lista greviştilor, dacă elevii vor merge sau nu luni la cursuri. (O. N.)