Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Sprijin educaţional pentru elevii liceelor agricole
Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Oscar Downstream, derulează şi în acest an şcolar proiectul „Mândru să fiu fermier”. Elevii şi profesorii din cinci licee agricole vor face vizite de studiu în ferme care folosesc tehnologii 4.0, unde se vor familiariza cu tehnologiile de ultimă oră și vor primi echipamente și kituri didactice pentru experimente la clasă. În total, peste 550 de elevi vor beneficia de pachetul educațional „Călătorie spre anul 2050”, demonstrații și experimente ale tehnologiilor de ultimă generație. Pachetul conține şi 12 lecții despre sustenabilitate și tehnologie, care pleacă de la întrebarea: „Cum vom hrăni 10 miliarde de oameni în anul 2050?”
Prin acest proiect, iniţiatorii doresc să le arate tinerilor că agricultura nu este doar despre munca tradițională pe câmp, fizică, ci este un domeniu de viitor, plin de inovație și oportunități.
În reţeaua unităţilor şcolare sunt 56 de licee cu profil agricol sau licee tehnice care au profiluri cu preponderenţă agricolă. Astfel de granturi sunt mai mult decât necesare dacă ţinem seama de faptul că România este statul cu cele mai multe ferme agricole (mici) din Uniunea Europeană - peste 3,1 milioane, însă, dintre acestea, circa 2,2 milioane sunt conduse de fermieri cu vârsta de peste 55 de ani, conform Eurostat. Reînnoirea generațională este unul dintre cele 10 obiective-cheie ale noii politici agricole comune şi poate fi realizată prin atragerea de tineri în acest sector.
În ultimii ani s-a constatat o creştere a numărului de elevi care au optat pentru un liceu agricol, 3.414 în 2023 față de 3.040 în 2022, însă este departe de a fi acoperit necesarul de specialişti. (O. N.)