Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Studiu: Contagiere scăzută în rândul copiilor de grădiniţă
Noul coronavirus are o rată de transmitere „scăzută” în rândul copiilor, iar până în prezent nu există dovezi potrivit cărora grădiniţele ar reprezenta „un focar de contagiere virală”, după cum se subliniază într-un studiu realizat de medici francezi şi publicat de revista britanică „The Lancet”. Preşcolarii riscă să se infecteze mai degrabă acasă, decât în unităţile de învăţământ preşcolar, relatează EFE, citată de Agerpres.
În cadrul studiului realizat de medicii francezi au fost formate şi analizate trei grupuri: unul la care au participat 327 de copii cu vârste între cinci luni şi patru ani; un altul de 190 de angajaţi din grădiniţe; şi un grup comparativ de 164 de lucrători din spitale, fără nici un contact cu copiii. Camille Aupiais, unul dintre autorii studiului, a subliniat că cercetarea evidenţiază o noutate, deoarece copiii nu obişnuiesc să se îmbolnăvească de COVID-19 şi, dacă totuşi se infectează, sunt „asimptomatici sau prezintă simptome uşoare”. Pe parcursul celor opt săptămâni cât a durat studiul, au fost prelevate probe de sânge şi s-au realizat teste PCR tuturor participanţilor: 3,7% au fost pozitive în rândul copiilor, iar 6,8% în rândul angajaţilor din grădiniţe. Autorii cercetării precizează că aceste date nu s-au diferenţiat „semnificativ” în raport cu procentul de 5% înregistrat în rândul angajaţilor din spitale. Este şi motivul pentru care Camille Aupiais a pledat pentru menţinerea deschisă a grădiniţelor, subliniind că închiderea centrelor şcolare din restul ţărilor europene „nu pare să afecteze” prea mult evoluţia pandemiei de COVID-19. Totuşi, autorii studiului sunt de părere că acesta are de suferit din cauza unor limitări, având în vedere că la momentul realizării sale nu erau cunoscute noile tulpini ale virusului care circulă în prezent, precum cea britanică, braziliană şi sud-africană, potrivit EFE şi citată de Agerpres. (O. N.)