Biolog ca formare, dar intelectual de o anvergură ce a depășit cu mult frontierele de mentalitate ale epocii în care a trăit, Nicolae Leon (1862-1931) a fost una dintre personalitățile care au marcat medicina românească. A înființat, la Iași, primul laborator de parazitologie din România, contribuind la prevenirea și combaterea unor maladii care devastau comunitățile din acea perioadă. Despre contribuțiile esențiale pe care le-a avut ca profesor, cercetător și publicist am discutat cu Richard Constantinescu, iatroistoriograf, titular al disciplinei Istoria medicinei și coordonator al Centrului Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Dar din dar se face raiul
„Darul este de la Dumnezeu şi noi trebuie să facem în aşa fel încât în darul către semenul nostru să sălăşluiască Dumnezeu.“ „De fapt, oamenii nu fac daruri, ei nu au de unde să facă daruri. Ei fac daruri din darul suprem pe care Dumnezeu l-a dat lor, darul vieţii. Totul decurge de la Dumnezeu.“ „A şti să oferi mici daruri cu discreţie şi tact este un semn de nobleţe sufletească.“ „Omul, care trăieşte mereu conştiinţa că existenţa sa şi tot ceea ce are aici, pe pământ, reprezintă daruri divine, devine el însuşi o fiinţă dăruitoare.“ „Făcându-şi daruri unii altora, oamenii trebuie să gândească asupra faptului că în dar ei pun ceva din propria lor personalitate. Şi este de dorit să punem în ele dragoste, duhul cel bun din noi, nu interese ascunse, altfel, darul nu va mai fi dar, ci altceva.“ „Darul este o modalitate de a întreţine nişte prietenii sau frumuseţea relaţiilor dintre noi, pentru că darul este o formă de iubire faţă de cei care ne sunt dragi. Lor le oferim ceea ce avem noi mai scump sau mai frumos.“
Aflaţi in continuare de ce este important darul în relaţiile dintre oameni, cum trebuie să facem daruri semenilor noştri, care sunt elementele care deosebesc darul autentic de alte gesturi interesate şi de ce, învăţând să dăruim cu generozitate, ne asemănăm cu Dumnezeu.