Munteancă în copilărie, ieșeancă la vârsta studiilor și a maturității, cu o carieră medicală împlinită la Cabinetul stomatologic „Sfântul Pantelimon” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, doamna dr. Aurelia Luchian
De ce este nevoie de o nouă Catedrală patriarhală?
Poporul român este reprezentat simbolistic în lume, în general de anumite monumente din zonele ţării, ca de exemplu bisericile pictate din nordul Moldovei sau bisericile din lemn din Maramureş. O dată cu punerea pietrei de temelie pentru noua Catedrală patriarhală, în Bucureşti, românii speră ca noul edificiu să devină simbolul religiozităţii noastre. Pornind de la întrebarea „de ce este nevoie de o catedrală?”, vă prezentăm, în continuare, câteva opinii vizavi de Catedrala Mântuirii Neamului culese de la credincioşii din Bucureşti şi Iaşi.
Vasilica Cristea, tehnician optician, 54 de ani, Bucureşti: De ce poporul român să nu aibă o catedrală pe măsura neamului românesc? Vom fi iarăşi ce-am fost, ba chiar mai mult decât atât! Sunt convinsă. Şi iată că nici data alegerii sfinţirii locului pentru noua Catedrală n-a fost aleasă întâmplător, ci în ajunul sărbătorii Sf. Ap. Andrei, cel care ne-a încreştinat pe noi românii.
Cristina Borcea, 24 de ani, elevă la şcoala postliceală, Iaşi: Ceva măreţ trebuie să ne reprezinte pe noi românii, ca ortodocşi. La noi, în Iaşi, avem o biserică simbol, chiar dacă acum este în renovare, dar în Bucureşti, un oraş atât de mare şi o capitală europeană, nu cred că este o biserică în care să încapă mii de oameni. Cred că se va pune accent şi pe valoarea ei simbolică. Pentru că noi, românii, suntem cunoscuţi în lume ca un popor ortodox, iar un popor ortodox trebuie să aibă un simbol. Decât să se construiască clădiri uriaşe care să nu spună nimic... Şi se ştie că aceasta a fost dorinţa românilor dintotdeauna. Nu-mi doresc decât ca această biserică să se construiască, şi atunci când mă voi duce acolo vreau să simt unitatea românilor ortodocşi.
„Reprezintă un fundament”
Florin Iordache, profesor universitar, 63 de ani, Bucureşti: Budapesta câte catedrale imense are? Sofia câte biserici mari are? Italia câte biserici imense are? România de ce să nu aibă o catedrală care să o reprezinte? A durat atât de mult, pentru că această biserică costă mult şi nu se construieşte de azi pe mâine. Reprezintă un fundament. Însuşi numele ei, a Mântuirii Neamului, este fundamental. Se referă în primul rând, la unirea celor trei ţări surori.
Paula, 65 de ani, Iaşi: Întrucât bisericile sunt supraaglomerate astăzi, este nevoie de o biserică încăpătoare care să le permită tuturor credincioşilor, care vin să se închine, să încapă în ea. Pentru Bucureşti, care este un oraş atât de mare, cred că actuala Catedrală patriarhală este dăpăşită. Apoi este mare nevoie de catedrală, pentru că astăzi rolul Bisericii este uriaş. Trebuie să educe oamenii, pentru că dacă nu o face, influenţele actuale îşi pun amprenta.
„Se ştie ce aglomeraţie este la actuala Catedrală patriarhală”
Viorica Dogaru, medic 55 de ani, Bucureşti: Nevoie este, foarte mare nevoie este, mai ales pentru bucureşteni. E bine pentru întreaga ţară, dar în special pentru cei din Bucureşti, pentru că se ştie ce aglomeraţie este la actuala Catedrală patriarhală, încât de multe ori nu poţi ajunge nici măcar să te închini. Poate că Dumnezeu nu a îngăduit ca până acum să se reuşească sfinţirea locului pentru catedrală. Dar să nădăjduim că acum dorinţa Patriarhului Teoctist se va îndeplini. Ne dorim mult, mult. Eu locuiesc aici, în vecinătatea locului sfinţit, într-un bloc la etajul 10 şi ştiu că aici se dorea ridicarea unei catedrale de mulţi ani. Această catedrală va avea şi valoare de simbol, pentru că România este una dintre cele mai mari ţări ortodoxe şi vedeţi că toate ţările ortodoxe au ceva măreţ. Şi trebuie să avem noi. Şi Catedrala din Dealul Mitropoliei este un simbol al istoriei vremurilor, însă avem acum nevoie de o Catedrală patriarhală nouă.
Bogdan, 23 de ani, student FEEA, Iaşi: Întotdeauna rolul unei biserici este spre o mai bună apropiere de oameni, de credincioşi. Aşa cum Catedrala mitropolitană din Iaşi ne reprezintă pe fiecare în parte, reprezintă credinţa strămoşilor noştri, aşa şi Catedrala patriahală, care se va ridica în Capitala ţării - centrul ţării - va trebui să-i reprezinte pe români.
B. Cristache, profesor, 61 de ani, Bucureşti: Biserica aceasta care se va ridica este în primul rând casa Domnului în care se coboară Duhul Sfânt. Şi este nevoie de cât mai multe biserici. Dar să vedem ce va fi, căci, după cum bine ştim, au mai fost puse pietre de temelie. Noi sperăm să se ridice aici o catedrală care să mântuiască neamul românesc. Ştim că demersurile pentru ridicarea unei catedrale au început în urmă cu mai mulţi ani, dar se ştie că au fost forţe ostile, chiar şi din partea unor oameni care nu sunt ortodocşi, dar se dau ortodocşi.
Cornelia Ionescu, 63 de ani, a lucrat în automatizări, Iaşi: Avem nevoie pentru că sunt foarte mulţi ortodocşi credincioşi. Apoi, noua Catedrală trebuie să-i reprezinte pe toţi românii. În primul rând însă, este nevoie pentru bucureşteni care sunt foarte mulţi şi nu încap în biserici la slujbe. O catedrală în Capitală care să cuprindă elemente din toate zonele ţării va reprezenta stâlpul nostru de credinţă. Capitala este cea care ne guvernează pe toţi, dacă se poate spune aşa, şi categoric va trebui să adune esenţa din fiecare zonă a ţării pe care să o strângă într-un singur edificiu. Nu se poate ca o ţară majoritar ortodoxă, cum este România, să nu aibă un monument religios simbol. Abia aştept s-o văd gata!
Vasile Ioana, preot, 57 de ani, Bucureşti: Locul pe care se va construi Catedrala este un loc sfânt pentru că pe acest loc au fost biserici care au fost dărâmate pentru a se construi Palatul Parlamentului. Locul acesta se reîntoarce în sânul Bisericii prin construcţia acestei catedrale. Sigur, demersurile au fost începute de PF Patriarh Teoctist şi sunt continuate firesc de actualul Patriarh, Prea Fericitul Daniel. S-a mai încercat construirea Catedralei în Parcul Carol, dar aşa a fost rânduit de Dumnezeu, ca actualul patriarh, PF Daniel să fie cel care să pună piatra de temelie şi cred că vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist se bucură, de acolo, din cer, de punerea pietrei de temelie.
„Un simbol al vechimii creştinismului la noi în ţară”
Elena, 53 de ani, economist, Iaşi: În primul rând, sunt foarte puţine biserici în România, în ciuda a tot ce se spune. Nu cred că există localitate, în raport cu numărul de locuitori, în care să fie suficiente biserici. În al doilea rând, noua Catedrală trebuie să fie ceva reprezentativ şi pentru Ortodoxie. Acesta este rezultatul a zeci de ani de demersuri, pentru că, cu toate că eu spun că poporul nostru este un popor religios, Dumnezeu ne-a încercat, să ne rugăm mai mult, să ne schimbăm.
Vasile Timiş, profesor, 39 de ani, Bucureşti: Pentru poporul român această catedrală înseamnă regăsirea noastră ca popor român şi ortodox. Este un monument de suflet, va însuma jertfele de suflet ale poporului român. Eu înţeleg că va fi o catedrală în care într-un fel sau altul ne vom regăsi cu toţii. Va fi un reper pentru noi, atât naţional, cât şi spiritual.
Mihai Moraru, tehnician, 57 de ani, Iaşi: Este nevoie de o catedrală în Bucureşti, pentru că oraşul este destul de mare, iar „explozia” de biserici de după 1989 nu a inclus sau nu a fost posibil să includă şi o biserică de dimensiuni mai mari, pentru a accede cât mai mulţi credincioşi. Fiecare oraş, cel puţin, trebuie să aibă o catedrală care să-i reprezinte. Aşa cum pe noi, ieşenii, ne reprezintă Catedrala mitropolitană. Această catedrală are o valoare istorică deosebită şi are ceva din noi.
Andreea Popescu, economist, 28 de ani, Bucureşti: Este confirmarea numărului mare de ortodocşi. Ţările din jurul nostru care au fost creştinate târziu au deja asemenea catedrale, iar noi, care am fost creştinaţi de însuşi Sf. Ap. Andrei, nu avem încă o asemenea catedrală.
Constantin Pricop, 78 de ani, a lucrat în domeniul medical, Iaşi: Actuala catedrală este foarte mică şi cum astăzi poporul s-a mai întors la credinţă, o dată cu ieşirea din comunism, este nevoie de biserică mai mare în Bucureşti, pentru ca toată lumea care se duce la slujbă să încapă în ea. Dar chiar dacă a traversat 50 de ani de comunism, poporul român nu şi-a pierdut credinţa. Catedrala patriarhală trebuie să se ridice pentru ca ea, în lume, să reprezinte credinţa neamului românesc.