În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Editurile Patriarhiei Române, prezente la Bookfest
Editurile Patriarhiei Române sunt prezente la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015, care se desfăşoară în Bucureşti, la Romexpo, în perioada 20-24 mai 2015, cu noutăţile editoriale. Cumpărătorii beneficiază acum de oferte la toate apariţiile. Despre noile colecţii, despre bogăţia titlurilor care îi întâmpină pe iubitorii de carte ieşită de sub teascurile tiparelor bisericeşti de la Bucureşti şi despre dragul de slovă am stat de vorbă cu părintele consilier patriarhal Mihai Hau.
Preacucernice părinte consilier patriarhal, prezenţa Editurilor Patriarhiei Române la târgurile de carte a devenit o constanţă. Cum s-a realizat aceasta?
Este firesc ca Editurile Patriarhiei Române să se afle împreună cu toţi iubitorii de carte. La momentele deosebite de manifestare ale iubitorilor de slovă, la marile întruniri expoziţionale de carte, Editurile Patriarhiei Române nu pot şi nu trebuie să lipsească vreodată. Editurile noastre nu tipăresc cărţile doar pentru credincioşii prezenţi în biserici duminică de duminică, ci pentru toţi cititorii, fie ei religioşi sau nu. Editurile Patriarhiei Române publică pentru toţi cei care au dragoste într-un fel sau altul să răsfoiască o carte apărută de sub teascurile tiparelor bisericeşti. Ţinând cont de istoria îndelungată a tiparului în ţara noastră, care îşi are începuturile în tinda Bisericii, orice târg de carte impune şi presupune şi prezenţa Bisericii.
Vorbiţi-ne despre colecţiile noi, despre ce oferiţi cititorilor şi vizitatorilor la acest târg de carte din Capitală.
Paleta apariţiilor editoriale s-a diversificat în ultima vreme, în ultimii ani. Linia tradiţională a tipăriturilor bisericeşti este aceea a cărţilor de cult şi a scrierilor biblice, în marea lor majoritate diortosite şi îmbogăţite cu ilustraţii, cu scene iconografice neobizantine autentice. În acelaşi timp însă, avem permanent în atenţie cartea privind cântarea bisericească, cartea omiletică şi pastorală, cartea patristică, cartea teologică, cartea enciclopedică, manualele şi dicţiona-rele, cartea pentru copii şi tineret, albumele, monografiile, dar şi traducerile marilor teologi ortodocşi. În acelaşi timp au fost iniţiate colecţii precum: Teologi ortodocşi români sec. XX; Părintele Dumitru Stăniloae - Opere complete; Ştiinţă-Filosofie-Teologie; Patrimoniu Eclesial; Colecţia Canonico-Juridică, Media Christiana şi altele. Celor interesaţi le oferim multe lucrări valoroase publicate anul trecut, an dedicat în mod special Sfinţilor Martiri Brâncoveni, cum ar fi: Constantin Brâncoveanu (1688-1714) - studii şi cercetări academice, Constantin Brâncoveanu, viaţa-domnia-epoca, a regretatului prof. dr. Panait I. Panait; Jertfa lor - lumină peste veacuri, o amplă monografie ce însumează toate manifestările dedicate Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (de către Patriarhia Română) în anul ce a trecut; Monografia Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti - ctitoria sfântului voievod, resfinţită anul ce a trecut de către Părintele Patriarh Daniel, şi multe altele, care se găsesc până mâine seară la târgul de carte.
În paleta lucrărilor foarte bune de citit, aş dori să recomand în mod deosebit cartea Brâncuşi - sculptor creştin ortodox, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Această lucrare este singura interpretare creştină a operei marelui sculptor român, lucrare de excepţie în peisajul cultural românesc, care merită o atenţie specială din partea iubitorilor de lectură autentică.
Prezenţa Editurilor Patriarhiei Române în astfel de spaţii culturale este o formă extinsă a misiunii bisericeşti în oraş?
Ţinând cont de contextul social şi cultural pe care îl traversează societatea românească contemporană, aceste manifestări culturale sunt o formă de prezentare comercială, potrivit cerinţelor timpului, dar împlinesc şi o misiune culturală de mare actualitate şi nevoie. Misiunea Bisericii prin intermediul tiparului, al cărţii, prin cuvântul scris a reprezentat dintotdeauna garanţia reuşitei, cu cele mai alese rezultate. Cuvântul scris, cuvântul tipărit, este cel care rămâne întotdeauna. Deşi, în societatea românească de astăzi, online-ul este cel care câştigă din ce în ce mai mult teren, cuvântul scris rămâne mai apropiat de suflet. Este mai plăcut şi mai uşor să deschizi o carte, să revii atunci când ai nevoie la pagina la care ai rămas. Se poate face acest lucru şi pe suport electronic, dar este ceva mai greu, şi parcă nu are aceeaşi valoare sentimentală. Cartea tipărită are marele dar de a răcori şi de a răscoli sufletul cititorului.
Cum pot cărţile editurilor pe care le coordonaţi să readucă interesul, dragostea de carte celor tineri?
Ca să insufli dragostea în sufletul cuiva, în primul rând trebuie să ai tu acea dragoste! Ca să poţi prezenta, să poţi oferi un lucru, trebuie să te identifici cu el, să-ţi fie foarte drag, să fie o mică parte din existenţa ta. Atunci când edităm o carte, nu o edităm la întâmplare. Titlurile pe care le propunem spre publicare fac parte dintr-un plan editorial aprobat la început de an de către Consiliul Naţional Bisericesc, iar eventualele urgenţe sau noutăţi, care nu se regăsesc în planul editorial, sunt supuse aprobării preşedintelui CNB, Părintele Patriarh Daniel. Pentru fiecare titlu de carte încercăm să punem o parte din sufletul nostru. Atunci când lucrul este făcut cu drag, îl prezinţi cu drag, iar cantitatea aceasta de dragoste pe care o sădeşti chiar şi într-o carte se simte şi se transmite mai departe. Adevărat este şi faptul că, din punct de vedere comercial, modul de prezentare al unui lucru este cel care impune. Ţinem cont şi de acest aspect, iar cărţile care apar la Editurile Patriarhiei în aceste vremuri sunt mai bogat ilustrate şi mai atent tipărite. Orice lucru care se distinge prin eleganţă, prin decenţă, prin rafinament, adică prin calitate, este menit să trezească interesul celor de lângă noi şi avem permanent în vedere acest fapt. De aceea, caracteristica esenţială a cărţilor care apar la Editurile Patriarhiei Române este calitatea, şi nu cantitatea. De altfel, în Biserică cărţile s-au tipărit, se tipăresc şi se vor tipări în primul rând din dragoste pentru Dumnezeu şi pentru Sfânta Sa Biserică, şi nu în ultimul rând din respect pentru toţi iubitorii de cultură!