Munteancă în copilărie, ieșeancă la vârsta studiilor și a maturității, cu o carieră medicală împlinită la Cabinetul stomatologic „Sfântul Pantelimon” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, doamna dr. Aurelia Luchian
„Medicul ascet, pustnicul cetății și omul cel mai deschis pentru bolnavi”
La finalul săptămânii trecute, acad. Leon Dănăilă, cunoscut neurochirurg pe plan mondial, cu o carieră impresionantă în care a dezvoltat și perfecționat tehnica operațiilor pe creier prin intermediul microscopului și al laserului, s-a aflat în Arhiepiscopia Dunării de Jos. La invitația IPS Arhiepiscop Casian, a susţinut o conferință în Aula Magna a Universității din Galați, la care au participat preoți, studenți şi tineri dornici de a se împărtăși din experiența reputatului medic. În Duminica Vindecării slăbănogului de la Vitezda, academicianul a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, adresând, la invitația chiriarhului, un îndemn la păstrarea sănătății minții prin comuniune de iubire și rugăciune. Arhiepiscopul Dunării de Jos ne-a vorbit despre această întâlnire a clericilor și credincioșilor dunăreni cu distinsul medic nonagenar.
Înaltpreasfinția Voastră, în contextul Duminicii a 4-a după Paști, dedicată de Biserică unei vindecări săvârșite de Mântuitorul Hristos, în Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, în Arhiepiscopia Dunării de Jos ați primit vizita unui medic neurochirurg de talie mondială, academicianul Leon Dănăilă. Cum a fost întâmpinată prezența sa la Galați?
În contextul marii sărbători a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, tematica propusă anul acesta Sfântului Sinod de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este, de fapt, o actualizare a actului permanentei prezențe a Domnului în terapia completă. Când spunem «terapie completă» avem în vedere, mai întâi de toate, existența Medicului neadormit, Dumnezeul și Omul Iisus Hristos: «N-am venit pentru cei sănătoși, ci pentru cei bolnavi». Tema propusă de Sfântul Sinod trebuie să înceapă cu momentul de la Vitezda. Iată că unul dintre binecuvântatele prilejuri de ascultare de glasul lui Hristos prin Sfântul Sinod și Părintele Patriarh s-a văzut ca o minune, o mobilizare în câteva ore a câteva sute de preoți de la Galați și Brăila, într-o zi de sâmbătă, când aveau treburi la parohie. Dar atunci a putut să vină «îngerul sănătății creierului» din România și din lume, academicianul Leon Dănăilă, la 91 de ani, adus de un preot și un diacon, într-o fază nu atât de mobilă, dar cu o sănătate misionară prin actul medical și prin credință de așezat lângă sfinții doctori fără de arginți. Într-un simpozion unic în Aula Magna a Universității «Dunărea de Jos», unde am avut impresia că profesorul Leon Dănăilă a împrumutat puțin vioiciunea cuvântului vindecător al părintelui Cleopa, inimile, sufletele și admirația preoților noștri au fuzionat complet cu apostolatul profesorului.
Care a fost mesajul transmis de medicul Leon Dănăilă participanților la acest simpozion?
Academicianul a spus că sediul sănătății noastre este creierul, iar Dumnezeu ne lasă prin credință, prin rugăciune, prin empatie și ajutor să îmblânzim legiunile bolilor creierului care sunt cauzate de păcatul, răutatea și răul din noi și dintre noi. Cu nimic nu ucidem viața decât cu gânduri urâte, cu cuvinte urâte rostite sau scrise, iar cu denigrarea și apostrofarea fratelui nostru ne biciuim creierul. Nu știm să ne mai bucurăm, nu putem să ne mai rugăm și nu mai avansăm deloc pe calea iubirii fraterne. O mulțime de preoți tineri în fața acestui Socrate al neamului nostru au mai arătat un lucru surprinzător. Opera lui este extraordinară, o căutați, o vedeți, o știți, dar o carte pe înțelesul tuturor, un abecedar pe înțelesul nostru despre funcțiile creierului, neuroplasticitate și cum să păstrăm tinerețea la bătrânețe a fost solicitată până acum de peste 100.000 de români. Am văzut medicul care este la dispoziția pacienților prin cercetare, știință, credință, voluntariat total și smerenie de la care personal am învățat enorm, medicul ascet, pustnicul cetății și omul cel mai deschis pentru bolnavi.
Este cunoscut faptul că profesorul Leon Dănăilă este un om apropiat Bisericii și un doctor care se consideră un instrument în mâna lui Dumnezeu. Cum au primit credincioșii participanți la Sfânta Liturghie din catedrală prezența în mijlocul lor a reputatului academician?
A doua zi la Dumnezeiasca Liturghie, cu sprijinul preoților și al voluntarilor, circa 40 de suferinzi în cărucior au poftit la catedrală, fiecare având om lângă el. Așa au venit împinși de către un om în fața Dumnezeului și Omului Iisus Hristos, mulți solicitându-L pe Domnul Hristos din Potir, Care i-a ridicat la bucuria unei comuniuni și unei înălțimi și a unui demers mai înalt. Au avut parte de o încurajare medicală ieșită din comun a profesorului Dănăilă, care a arătat câtă putere de vindecare există încă în interiorul creierului nostru prin sinapse, iar cea mai convingătoare sinapsă sau legătură, a spus el, este cea prin rugăciune. Ne-a îndemnat pe toți să nu cerem în rugăciune lucruri lumești de nici un fel, ci, precum Sfinții Părinți, să cerem ceea ce lumea nu ne dă. Să cerem darul sănătății, să ne oferim ca voluntari sănătoși și să promovăm între noi raporturi morale sănătoase. După care a urmat o agapă, care ar trebui să rămână și pentru medici, și pentru preoți, și pentru imobilizați și locomotori un îndemn: „Fă, Doamne, ca prin cuvânt de taină să funcționeze mai bine medicația omului bun lângă omul în suferință și așa se nasc în noi și între noi sănătatea, iubirea, comuniunea, bucuria!”