În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Prima româncă admisă la GITIS Moscova
Prima persoană româncă admisă de curând la GITIS Moscova este Ester Mitrofan, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, promoția 2018. Ea face parte dintre studenții care vor studia din acest an la secția Regie a Institutului Rus de Arte Teatrale din Moscova (GITIS). Concurența a fost acerbă: 500 de candidați pe doar 8 locuri (6 locuri pentru cetățenii ruși și 2 locuri pentru cetățenii străini). Examenul a fost susținut în limba rusă, pe care Ester a început să o învețe acum un an, cu ajutorul unei burse obținute în Rusia, printr-un acord bilateral prin Centrul Rus de Știință și Cultură din București.
Ce înseamnă această realizare pentru tine?
Înseamnă enorm. Încă din anul întâi la UNATC începusem să mă pregătesc pentru plecare. Am vrut cu orice preț aici, la Moscova, în GITIS, pentru că înțelesesem că teatrul este un fel de religie - nu se poate învăța din cărți sau din auzite, ci doar prin transfer direct, de la maestru către discipol. Aveam nevoie să mă adăp de la sursă, dintr-o tradiție universală. Drumul nu a fost deloc ușor, dar ceea ce m-a motivat cel mai mult a fost un fel de sentiment de responsabilitate față de lucrurile pe care le-am văzut sau le-am trăit - oameni reali, povești și întrebări reale. Despre aceste lucruri nu e voie să taci și, totuși, nu e voie nici să vorbești oricum. Adevărul uman, în cruzimea și fragilitatea lui, este „sfânt”, iar în prezența lui nu este loc pentru neputințe tehnice.
Cum ai fost primită la GITIS Moscova?
Spre surprinderea mea, am descoperit că tradiția teatrală românească este cunoscută și apreciată la Moscova. Deși sunt primul cetățean român care studiază acolo și am fost singura din cei peste 500 de candidați pe 8 locuri pe care profesorul a admis-o în an în urma unui singur tur de examene, știu că nu am făcut decât să confirm o părere deja existentă.
Vei sta în Rusia mai mulți ani de acum înainte. Doar studiile vor dura cinci ani. Vei purta România în suflet și în creațiile pe care le vei realiza?
România a fost și este în continuare o țară cu multe suferințe, dar și cu multă frumusețe! Și cu o tradiție și un spirit tulburătoare. Cu cât trece mai mult timp de când am plecat, cu atât mai puternice îmi simt rădăcinile înfipte acasă. Iar rădăcinile artistice sunt bine înfipte în tradiția teatrală românească, pe care am învățat-o în UNATC. Pentru aceasta și pentru investiția neprețuită de învățătură și încredere, nu pot decât să le mulțumesc profesorilor și mentorilor extraordinari de care am avut parte: doamnei conf. univ. dr. Anca Bradu, doamnei cda. drd. Mariana Cămarășan, domnului prof. univ. dr. Alexa Visarion - pe care îl consider mentorul meu artistic, domnului decan conf. univ. dr. Ștefan Caragiu, doamnei prorector conf. univ. dr. Carmen Stanciu, domnului rector conf. univ. dr. Nicolae Mandea. Mă pot mândri cu o frumoasă reușită, la care tot acest frumos și drag mie „cuib” numit UNATC a avut contribuția lui.
************
GITIS Moscova este o instituție cu tradiție pe plan internaţional. A fost fondat în anul 1878. În prezent, titulatura completă este Institutul Rus de Arte Teatrale. Numără peste 1.500 de studenți din toată lumea, interesați să învețe domenii precum: actorie, regie, balet, scenografie, teatru muzical, istorie și critică teatrală, producție de teatru. Printre alumnii acestui institut se numără nume de personalități internaționale precum J. Grotowski, Andrei Zviagintsev, Anatoly Vasiliev.