În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Responsabilitate și grijă pentru cei adormiți, la cimitirul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor
Cimitirul eparhial „Sfântul Nicolae”-Străulești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, poziționat în zona de nord a Bucureștiului, în cartierul Străulești, strada Nadeș nr. 27 C, sector 1, este destinat creștinilor ortodocși din Capitală și împrejurimi. Inaugurat în anul 2018, cimitirul este într-un amplasament modern, ce aduce în prim-plan ordinea și liniștea, într-un cadru civilizat și adecvat, respectând standardele și normele europene în vigoare. Despre necesitatea înființării unui astfel de cimitir într-un oraș care a crescut foarte mult demografic și despre serviciile pe care le oferă am vorbit cu părintele Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Părinte consilier, ce reprezintă cimitirul pentru orice așezare rurală sau urbană?
Pe lângă biserici, în care se desfășoară cea mai mare parte a slujbelor bisericești, viața religioasă se desfășoară și în afara acestora, în spații de o importanță secundară, dar care întregesc cultul divin public. Acestea pot fi cimitirele, paraclisele sau clopotnițele. Cele care au avut un rol important în istoria vieții religioase creștine, mai ales în perioada paleo-creștină, au fost cimitirele sau locurile de înmormântare și diferitele monumente funerare de care se leagă pomenirea morților și cultul sfinților sau al martirilor. Cimitirele sunt spații ce nu trebuie neglijate, făcând parte integrantă din viața religioasă a omului, creând o legătură puternică de iubire între cei adormiți și cei care se roagă pentru ei. Fie că trăim la oraș, fie că suntem la sat, ne manifestăm respectul față de cei dragi trecuți din această lume, continuând rugăciunea începută în biserică la cimitir. Mormântul este un loc de odihnă, dar și de liniște, în care așezăm trupul celui adormit în așteptarea învierii și a Judecății de Apoi. Mormintele lor păstrează vie amintirea celor adormiți și legătura nevăzută cu ei. Biserica se roagă pentru cei care au murit şi nu mai sunt printre noi. Ei nu sunt uitaţi, sunt pomeniţi la fiecare Sfântă Liturghie, săvârşindu-se slujbe şi rânduieli speciale, prin care Dumnezeu este rugat să le dăruiască fericirea cea veşnică. Pentru a ne manifesta respectul, mergem şi la morminte, continuând rugăciunea începută în biserică, precum şi pentru a aşeza lumină şi flori lângă crucile celor dragi.
Cum răspunde acest cimitir tuturor exigențelor sociale și ce servicii oferă familiilor îndoliate?
Cimitirul eparhial „Sfântul Nicolae”-Străulești este un cimitir ortodox, înființat de Arhiepiscopia Bucureștilor la începutul anului 2018, printr-un efort concentrat al ostenitorilor sectoarelor cimitire, monumente și servicii funerare; juridic și bunuri bisericești; și economic-financiar din cadrul eparhiei. Acesta reprezintă un reper fundamental în materie de cimitir ortodox modern și organizat, bine sistematizat. Este un proiect necesar, care oferă o alternativă evidentă, imediată și benefică, atât pentru preoții parohi, administratori de cimitire, care nu mai pot oferi locuri de înmormântare în unele cimitire parohiale din București și din jur, cât și pentru credincioșii care își pot înmormânta rudele în condiții respectabile, cu păstrarea tradițiilor creștinești. Precizăm și insistăm asupra ideii că, după cum se prezintă acest cimitir, nu este unul particular, supus unor efecte efemere ale societății, ci aparține Bisericii, supunându-se jurisdicției acesteia și rămânând sub ascultarea canoanelor de secole. Cimitirul dispune de o construcție modernă, dotată cu trei săli mortuare sau de depunere, cu spații optimizate termic pentru defunct și camere generoase pentru priveghere. Dispune de cavouri simple sau duble cu mai multe niveluri, săli de organizare a agapelor pentru parastase, florărie, precum și un magazin cu obiecte de cult. Spațiul generos și parcarea internă oferă intimitatea necesară familiei pentru a-și lua rămas-bun de la cei adormiți. Toate acestea pot răspunde diverselor categorii de credincioși. Este poziționat în zona de nord a Bucureștiului, în cartierul Străulești, strada Nadeș nr. 27 C, sector 1. Accesul se poate face din șoseaua Odăii, prin incinta cimitirului de stat Străulești 2.
Cum pot obține credincioșii un loc de veci în acest cimitir?
Credincioșii pot primi în concesiune locuri de înmormântare în folosință permanentă, pentru care primesc act de concesiune, în conformitate cu Regulamentul pentru organizarea și funcționarea cimitirelor eparhiale, parohiale și mănăstirești din cuprinsul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române. Recomandăm ca aceștia să se documenteze și din mediul on-line, accesând site-ul cimitireparhial.ro sau pagina oficială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, unde este reprezentat logo-ul cimitirului eparhial, pentru a-și face o imagine de ansamblu, după care pot efectua o deplasare la cimitirul eparhial. De asemenea, cei interesați pot merge la fața locului, la administrația cimitirului, unde discută direct cu personalul autorizat din incinta cimitirului eparhial, exprimându-și dorințele în materie de loc de înmormântare, precum poziția acestuia, cum se dorește construcția monumentului funerar, modul achiziției. Aici vor primi amănunte despre momentul înmormântării și despre agapă (se apelează la firmă autorizată de catering) și se încheie direct actul de concesiune. Important de evidențiat sunt plata în rate, flexibilitatea achizițiilor, precum și realizarea la standarde moderne a cavourilor și monumentelor funerare din marmură sau granit, cu o gamă variată de modele.
Ce acte sunt necesare pentru concesionarea unui loc de veci?
Concesionarea se poate face încă din timpul vieții, fără a fi constrânsă de termene. Pentru concesionarea unui loc de veci, lucrurile sunt foarte simple: credinciosul merge din timp la secretariatul cimitirului eparhial și depune o cerere, în scris, în vederea obținerii unui loc de înmormântare, pe baza cărții de identitate.
Pentru efectuarea înmormântării pe locul concesionat în cimitirul eparhial, titularul dreptului de concesiune se va prezenta la administrația cimitirului cu următoarele documente: certificat de deces, în original, adeverință de înhumare, care se eliberează odată cu certificatul de deces, și certificat de îmbălsămare al defunctului în original. Dacă se dorește depunerea la capela cimitirului, sunt necesare actul de concesiune al locului, în original și în copie, și actul de identitate al titularului dreptului de concesiune, în original și în copie. În cazul în care titularul dreptului de concesiune este decedat sau sunt mai mulți concesionari, vor fi necesare documente suplimentare, în funcție de fiecare situație în parte.