În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
„Sigur va face aceleaşi lucruri remarcabile, ca şi Patriarhul”
Pe 8 iunie 2008, a fost întronizat, la Iaşi, noul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan. Miile de credincioşi care au venit la Mitropolie au aplaudat sosirea Arhipăstorului lor şi au primit binecuvântarea acestuia, precum şi salutul de rămas bun al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care s-a despărţit de locul unde a păstorit 18 ani ca Mitropolit. Cu ce gânduri îl primesc ieşenii pe IPS Mitropolit Teofan şi care sunt gândurile la despărţirea de Părintele Patriarh, am aflat de la trecători.
Nicolae Moravschi, 55 de ani, pensionar: Ieşenii nu-l cunosc foarte bine pe noul Mitropolit, dar dacă a fost recomandat de Părintele Patriarh Daniel, înseamnă că este un bun ierarh. Am ascultat cuvântarea sa şi mi s-a părut foarte cult. Am înţeles că are şi studii în străinătate, ceea demonstrează că este pregătit şi cultivat. Ştiu că şi Patriarhul are studii în străinătate şi este foarte bine pregătit, iar dacă l-a recomandat pe noul Mitropolit, înseamnă că are încredere în calităţile sale şi în pregătirea sa. Cred că şi experienţa ca Mitropolit al Olteniei îl va ajuta să facă faţă provocărilor din noua funcţie de la Iaşi.
„Urmează în scaun după un mare mitropolit”
Aneta Teodorescu, 70 de ani, pensionară: Faptul că este tânăr şi că are studii în străinătate mă determină să cred că este extrem de potrivit pentru funcţia pe care o va deţine de acum înainte. În plus, nu se poate să nu vezi câtă credinţă are. Se observă acest lucru din figura blândă, din felul în care vorbeşte şi cum se poartă cu cei din jur. A fost emoţionant ieri, când fostul Mitropolit şi actualul Patriarh l-a prezentat pe noul Mitropolit. A fost ca o predare de ştafetă, ca o prezentare părintească. Nu ne-am luat rămas bun de la Patriarh, pentru că el va rămâne mereu în inimile noastre, pentru că a stat atâta timp aici şi ne-a binecuvântat. Acum, sperăm să ne bucurăm de binecuvântarea noului Mitropolit. Oricum, vom aştepta să se acomodeze în Moldova şi pe urmă vom vedea ce lucrări va începe aici. Va trebui să continue ceea ce a făcut aici Patriarhul.
Luminiţa, 41 de ani, casier: Nu poţi să-ţi formezi o părere despre o personalitate numai de la televizor ori de la o slujbă. Abia după o perioadă de câteva luni, poate chiar un an, ne putem forma o părere, timp în care Mitropolitul Teofan va trebui să se apropie de oameni, să se facă cunoscut. Cred, totuşi, că are o misiune extrem de dificilă, pentru că urmează în scaun după un mare mitropolit, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Va trebui să-l egaleze în realizări, pentru a se ridica la nivelul aşteptărilor. Dar cum întotdeauna sunt multe de făcut, sunt sigură că va reuşi. Din ce am văzut la televizor, mi s-a părut un părinte foarte blând şi rugător. Asta este bine, pentru că avem nevoie de astfel de preoţi.
Ion Grigorescu, 51 de ani, agent de pază: Nu l-am văzut pe Mitropolit. Doar am auzit de la radio câteva lucruri despre el. Ştiu că a fost mare sărbătoare la întronizarea sa, aşa cum era şi normal. Dar sunt sigur că nu se alege un om nepregătit şi nepotrivit în această funcţie. Eu sunt din Bacău şi am auzit lucruri foarte frumoase despre Mitropolia de la Iaşi, dar şi despre fostul Mitropolit, actualul Patriarh. Sper să ajungem să auzim astfel de lucruri frumoase şi despre Mitropolitul Teofan.
Cel mai important lucru - apropierea de tineri
Ioan, 44 de ani, avocat: Cred că cei care l-au ales şi l-au întronizat la Iaşi sunt conştienţi că au ales un om capabil şi competent pentru această funcţie. La un asemenea nivel nu cred că se pune problema ca cineva incompetent sau nepotrivit pentru o asemenea funcţie să fie ales prin cine ştie ce jocuri de culise. L-am văzut la televizor şi mi s-a părut un om cu bună credinţă şi hotărât să facă treabă, să continue proiectele măreţe începute de Patriarh şi să fie un mijlocitor pentru oameni înaintea lui Dumnezeu. Aici, la Iaşi, are posibilitatea să facă multe lucruri bune şi să intre în rândul marilor mitropoliţi care au păstorit aici. Am văzut că oamenii l-au primit deja cu multă căldură, ceea ce ne demonstrează că este deja iubit de popor.
Gheorghe Teodorescu, 77 de ani, pensionar: Mi-a plăcut foarte mult cuvântarea noului Mitropolit de la întronizare. Se cunoaşte că este un om bun la suflet şi bine pregătit. La Iaşi, au fost numai mitropoliţi bine pregătiţi, oameni mari, care au făcut istorie. Cred că şi IPS Teofan va continua şirul mitropoliţilor mari din Moldova. Va trebui să demonstreze că merită această demnitate, aşa cum a făcut-o, în aceşti ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Oamenii l-a primit cu mare entuziasm, pentu că era cunoscut de la Oltenia. A făcut treabă bună acolo şi cred că va face şi aici.
Ovidiu Rusu, 21 de ani, student: Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă noul Mitropolit este apropierea de tineri. Iaşul este un oraş universitar, în care mii de studenţi caută să se formeze, caută modele şi, de aceea, Biserica are un rol esenţial în educaţie. Cred că formula câştigătoare este parteneriatul Biserică-educaţie. Studenţii şi tinerii au nevoie de buni preoţi, de modele demne de urmat. Un mitropolit pregătit, moral, care să vorbească bine şi actual, este un câştig pentru Iaşi. Cred că ar fi singurul care ar avea credibilitate şi putere asupra societăţii şi, în special, asupra tinerilor. Moralitatea este la pământ, mai ales între tineri şi, de aceea, aici ar trebui să se lucreze mai mult. Noi, studenţii, asta aşteptăm de la Mitropolitul Teofan. Mai dorim să dezbatem cu Înalt Preasfinţia Sa probleme de doctrină. Avem nevoie ca cineva înţelept şi cu har de la Dumnezeu, care să ne explice credinţa ortodoxă. S-au discutat multe despre icoane, despre moaşte şi în timpul Mitropolitului Daniel. Cred că trebuie continuate aceste lucruri, pentru că Ortodoxia este un tărâm plin de învăţături şi credinţe, care trebuie explicate cu multă pricepere tinerilor.
Mihai Ciprian Arnăutu, 20 de ani, student: Nu sunt din Iaşi, dar cunosc câteva lucruri despre noul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ştiu că a fost ucenic al patriarhului Teoctist şi că a fost Mitropolit la Craiova, unde a păstorit 8 ani şi a avut realizări remarcabile. La Iaşi, sunt sigur că va face aceleaşi lucruri remarcabile ca şi Patriarhul. Credincioşii din Iaşi au nevoie în permanenţă de un Mitropolit, care să se roage pentru ei, să le vorbească, să-i ajute şi să fie apropiat de ei. În plus, trebuie să fie un bun gospodar, pentru că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este bogată şi trebuie administrată cu multă pricepere.
„Nu cred să fi fost un alt ierarh mai potrivit pentru Iaşi”
Ramona Obreja, 27 de ani, economist: Dacă va reuşi să determine mai mulţi oameni să vină la biserică din credinţă curată şi nu din alte motive, cred că îşi va îndeplini misiunea. Mulţi oameni vin la biserică din alte motive decât cele spirituale. Ca să nu mai vorbesc despre cei care nu vin la biserică. Aici este mult de lucrat şi cred că aceasta este cea mai importantă activitate pe care trebuie să o desfăşoare, mai ales că aici, la Iaşi, au fost mereu mitropoliţi buni, care au reuşit să arate oamenilor cât de importantă este viaţa spirituală. În rest, sunt sigură că va reuşi să continue lucrările care se văd în curtea Mitropoliei şi cele de la zecile de biserici în construcţie din Iaşi, dar şi din alte localităţi. Cred că cel mai important lucru este să se facă plăcut oamenilor şi să le insufle credinţa curată, neprefăcută. După cum l-am văzut, cred că este potrivit pentru această misiune. Nu cred să fi fost un alt ierarh mai potrivit pentru a fi aici, la Iaşi.
Marius Mangu, 29 de ani, tâmplar: Sunt foarte multe biserici în construcţie în Iaşi, începute în timpul păstoririi ca Mitropolit la Iaşi a Patriarhului. Trebuie terminate şi chiar începute altele, pentru că Iaşul este un oraş mare, cu mulţi locuitori, şi trebuie să existe multe biserici. Cred că această situaţie neplăcută, care există în rândul tinerilor, nu se poate ameliora decât cu ajutorul preoţilor, iar noul Mitropolit are rolul de a învăţa preoţii cum să acţioneze la bisericile lor pentru a rezolva astfel de probleme.
Cezar, 31 de ani, muncitor: Trebuie să fie un mitropolit pacifist şi să nu se implice în jocurile politice. Are un rol important în Iaşi, pentru că ştim cât de iubit de oameni este un mitropolit. Îmi aduc aminte cât de iubit era fostul Mitropolit, actualul Patriarh. Oamenii au încredere în feţele bisericeşti şi, de aceea, cuvântul lor este extrem de important şi trebuie analizat în orice moment.
Marieta Gheorghiţă, 19 ani, studentă: Pentru orice om de un asemenea calibru, este vitală apropierea de oameni, modul în care câştigă încrederea acestora. Dacă nu are sprijinul oamenilor şi se izolează, nu cred că va reuşi să facă foarte multe lucruri la Iaşi. Din câte am văzut, Mitropolitul Teofan pare un om deschis şi capabil să se facă iubit. Trebuie să-i câştige pe oameni asemenea Apostolilor, pentru că şi astăzi este nevoie de misiunea Bisericii, aşa cum se întâmpla cu mii de ani în urmă.