Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
O nouă poartă a cerului a fost sfinţită în Bucureşti
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit biserica monumentală a Parohiei Şerban Vodă din Capitală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurați de un ales sobor de slujitori, ieri, 24 septembrie 2017, în Duminica a 18-a după Rusalii. Mii de credincioși bucureșteni și din alte zone au participat la acest moment de rugăciune și binecuvântare și au trecut potrivit tradiției, în timpul zilei de ieri, prin Sfântul Altar pentru a se închina la Sfânta Masă și a săruta Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie.
Numeroşi slujitori ai Sfintelor Altare, precum şi credincioşi bucureşteni dar şi din împrejurimile Capitalei au participat ieri-dimineață la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica Parohiei Şerban Vodă din Bucureşti de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În continuare, biserica mare a acestei parohii din Capitală a fost sfințită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Biserici Ortodoxe Române, împreună cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Locașul a fost sfințit la exterior și în interior prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. De asemenea, Sfânta Masă a fost târnosită și pegătită pentru sfintele slujbe cu toate cele necesare. După slujba de Sfințire, în cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat faptul că o biserică sfinţită devine o poartă a cerului pentru credincioşi. Totodată, Preafericirea Sa a explicat momentul liturgic din cadrul slujbei Sfinţirii bisericii, în care arhiereul, fiind înaintea uşilor închise ale locaşului de rugăciune, le atinge de trei ori cu sfânta cruce spunând: „Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice și va intra Împăratul Slavei!”
„Este o mare bucurie, pentru Biserica noastră întreagă, dar îndeosebi pentru această parohie din Bucureşti, pentru că astăzi s-a sfinţit aici o nouă poartă a cerului. Înainte de a intra în biserica nouă, pentru a fi târnosită în interior, există un moment de îngenunchere în faţa porţilor închise şi apoi un moment în care arhiereul atinge de trei ori porţile încuiate cu sfânta cruce zicând: «Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice și va intra Împăratul Slavei». Şi un glas întreabă din interior: «Cine este Împăratul Slavei?» Şi răspunsul este acesta: «Domnul Cel tare şi puternic, Domnul Cel tare în războaie, Acesta este Împăratul Slavei». Totuşi, nu se deschid uşile decât a treia oară, când arhiereul răspunde că Împăratul Slavei este și «Domnul Puterilor». Acest moment este luat din slujba Privegherii la sărbătoarea Înălţării Domnului, pentru că Cel care bate la porţile cereşti este Împăratul Slavei, Hristos. Mai întâi Se adresează cetei de îngeri numite Căpetenii şi nu se deschid porţile. Dar când se răspunde că este Domnul Puterilor cereşti, atunci se deschid porţile cerului. De aici deducem că noi am intrat într-o locuinţă, într-un spaţiu ceresc”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În biserică primim daruri netrecătoare şi veşnice
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că poarta cerului care a fost sfinţită este un locaş de rugăciune pământesc, dar cu o legătură unică şi specială cu cerul. „Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, a spus că o biserică ortodoxă pictată este cerul pe pământ, iar noi am adăugat, pentru ca pe pământeni să-i înalţe duhovniceşte la ceruri. Această lucrare sfântă s-a săvârşit astăzi, căci până acum biserica aceasta a fost darul oamenilor adus lui Hristos, construit din cărămidă, beton, fier, lemn, împodobit cu pictură, cu veşminte şi cu obiecte sfinte, toate din lumea aceasta. Odată însă cu sfinţirea, biserica aceasta, darul nostru către Hristos, devine casa Preasfintei Treimi şi darul lui Dumnezeu pentru noi. Deci s-a făcut un schimb de daruri. Noi oferim lui Dumnezeu lucruri pământeşti, lucruri materiale, din lumea aceasta, la care se adaugă credinţa şi priceperea oamenilor. Deci noi am oferit Preasfintei Treimi o sinteză a darurilor materiale şi primim daruri dumnezeieşti netrecătoare. Care sunt acestea? Cele pe care le-a amintit fiecare Evanghelie care s-a citit astăzi: iertarea păcatelor spre dobândirea vieţii veşnice, fericirea Împărăţiei Cerurilor dăruită nouă în arvună încă din lumea aceasta şi arvuna vieţii veşnice”, a spus Preafericirea Sa. Întâistătătorul Bisericii noastre a mai arătat că în tradiţia Bisericii Ortodoxe Române este permis ca doar în ziua în care este târnosită o biserică credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, să intre în Sfâtul Altar şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă. „Prin aceasta vedem că toţi credincioşii sunt chemaţi să intre în Împărăţia Cerurilor, fiindcă Sfântul Altar simbolizează Împărăţia Cerurilor”, a spus Preafericirea Sa.
Distincții și daruri pentru ostenitori, ctitori și binefăcători
La final, Patriarhul României i-a oferit părintelui paroh Dinu Pompiliu, de la Parohia Şerban Vodă, Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie care se acordă clericilor. Preoţii Eugen Moraru, Adrian Chiriţă şi Constantin Tomescu de la aceeaşi parohie au fost hirotesiţi de Preafericirea Sa iconomi, iar diac. prof. dr. Ioan Caraza a fost hirotesit arhidiacon. Diploma Omagială „Justinian Patriarhul” cu medalie a fost oferită pr. Ion Tudorache şi diac. Cristian Filiuţă, iar Diploma Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti a fost oferită pictorului bisericesc Daniel Codrescu. Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, a fost oferită consiliului parohial al Parohiei Şerban Vodă, iar Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită comitetului parohial. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit pentru biserică mai multe cărţi de cult şi religioase, apărute recent la Editurile Patriarhiei Române. La rândul său, părintele paroh Dinu Pompiliu i-a oferit Patriarhului României o icoană a Maicii Domnului în mozaic, mulţumindu-i totodată pentru binecuvântare şi pentru slujba de sfinţire a bisericii.