În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
5.000 de cărți pentru o școală din Republica Moldova
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului şi Mitropolitul Basarabiei, în data de 7 iulie 2021, a avut loc în Parohia Boghenii Noi, Protopopiatul Ungheni, Republica Moldova, încheierea proiectului misionar „Carte pentru frați”.
Proiectul a constat în colectarea a peste 5.000 de titluri de carte și oferirea acestora Școlii Gimnaziale „Anatol Popovici” din Boghenii Noi.
„A fost un volum de muncă foarte mare, care a însemnat selectarea cărților primite pe categorii, cosmetizarea acestora, înregistrarea și împachetarea lor. Tot efortul însă a fost însoțit de o imensă bucurie. A fost bucuria de a afla că darul și munca noastră sunt așteptate cu mare nerăbdare dincolo de Prut”, ne-a declarat Magda Teodorel, membră în echipa proiectului.
Delegația participantă la momentul de predare a cărților a fost compusă din reprezentanți ai Departamentului Pro Vita, precum și membri ai Consiliului și Comitetului parohial de la Parohia „Sfântul Haralambie” din Iași. Din Republica Moldova au participat preotul paroh și primarul comunei Boghenii Noi, cadre didactice și elevi ai Școlii „Anatol Popovici” din Boghenii Noi, directorul adjunct al Inspectoratului Școlar din Raionul Ungheni și profesori din Ungheni.
În cadrul momentului festiv organizat, s-au recepționat peste 5.000 de titluri de carte, au avut loc luări de cuvânt, iar elevii au susținut un moment artistic. În continuare, s-au purtat discuții privind viitorul acestei colaborări, entuziasmul aducând idei noi și valoroase pe plan social, folcloric și educațional.
Livia Cater, profesoară din Ungheni și participantă la eveniment, ne-a spus: „Suntem profund bucuroși și nu ne găsim cuvintele pentru a mulțumi prietenilor noștri de la Iași. Sunt convinsă că darul primit va fi unul de mare folos pentru elevii școlilor noastre, întrucât acest fond de carte va pune bazele unei biblioteci pentru elevii gimnaziului din Bogheni, iar aceasta va fi la dispoziţie și pentru elevii școlilor din preajmă”.
Colaborarea cu cei de peste Prut este mai veche. În comuna Boghenii Noi, funcționează de aproape doi ani o cantină după modelul și cu ajutorul cantinei sociale de la Parohia „Sfântul Haralambie” din Iași.