La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Acțiunile de sprijin umanitar continuă în eparhii
De la începutul pandemiei și instituirea stării de urgență în țara noastră, eparhiile din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au desfășurat continuu activități de sprijinire atât a instituțiilor medicale, cât și a persoanelor defavorizate sau cu risc ridicat de vulnerabilitate. În cadrul proiectelor social-filantropice coordonate de centrele eparhiale și protoierii, parohiile distribuie alimente neperisabile, hrană caldă la domiciliu, precum și produse igienico-sanitare.
Sectorul social-filantropic și de misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului continuă proiectul „Masa Bucuriei” prin care asigură zilnic hrană pentru persoanele aflate în carantină în Adăpostul de urgență pentru timp de noapte Nord din Pitești, județul Argeș. În această perioadă, preotul Marius Săndulescu de la Parohia „Sfântul Gheorghe”-2 a vizitat și a oferit hrană caldă persoanelor defavorizate cazate în această instituție, se arată pe eparhiaargesului.ro.
De asemenea, în timpul stării de urgență din țara noastră, toate parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului desfășoară constant acțiuni umanitare prin proiectul „Masa Bucuriei”. La Parohia Costești, o echipă de voluntari, coordonați de preotul Cezar Mugurel Marinescu, a oferit alimente la 150 de familii aflate în dificultate. În Parohia Rotărești, Protoieria Pitești, preotul Tiberiu Enescu a dăruit alimente credincioșilor care întâmpină greutăți în procurarea acestora, iar preotul Narcis Sanda de la Parohia Drăguțești, Protoieria Pitești, a oferit alimente persoanelor nevoiașe din parohie.
Astfel de acțiuni au avut loc și în Parohia Stroiești, Protoieria Curtea de Argeș, unde preotul Bogdan Nica a dăruit alimente pentru familiile cu venituri modeste, precum și în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Curtea de Argeș, unde preotul Vasile Barbu a oferit mai multor familii alimente și conserve pentru o săptămână, se arată pe eparhiaargesului.ro.
Slobozia
În Episcopia Sloboziei și Călărașilor, la nivelul fiecărui protopopiat, preoții slujitori oferă zilnic alimente persoanelor defavorizate. Preoții slujitori de la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din municipiul Slobozia a desfășurat, în perioada 6-8 aprilie 2020, o serie de activități social-filantropice în care au fost sprijinite 15 persoane vârstnice, aflate în imposibilitatea de a se deplasa sau fără posibilități materiale. Beneficiarii au primit din partea parohiei produse neperisabile și hrană caldă, se arată pe sf-esc.ro.
De asemenea, Parohia „Sfântul Proroc Ilie” din Slobozia continuă programul de acordare a hranei calde pentru familiile nevoiașe din comunitate, iar miercuri, 8 aprilie 2020, au oferit la domiciliu atât hrană caldă, cât și produse sanitare. În Parohia Piersica, din cadrul Protopopiatului Slobozia, preotul Ion Daniel a oferit, în perioada 1-7 aprilie 2020, pachete cu alimente și produse de igienă unui număr de 38 de persoane aflate în dificultate.
Sâmbătă, 4 aprilie, părintele Gheorghe Aurel Ardeleanu de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Munteni-Buzău, județul Ialomița, a desfășurat o activitate social-filantropică în comunitate, constând în oferirea de alimente familiilor nevoiașe și bătrânilor singuri.
Activități social-filantropice se desfășoară și în Protopopiatul Oltenița, județul Călărași. De la începutul stării de urgență, persoanele defavorizate aflate în evidența Biroului de asistență socială al protopopiatului primesc constant alimente și produse de igienă. O astfel de acțiune a avut loc marți, 7 aprilie 2020, în cadrul căreia 20 de bătrâni au primit alimente de strictă necesitate.
Tot în Protopopiatul Oltenița, Parohia Luica a oferit vineri, 3 aprilie 2020, alimente de bază persoanelor în vârstă și singure.
Galați
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, Asociația filantropică „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați a continuat și a intensificat activitatea social-filantropică pentru cei 75 de beneficiari aflați în evidența instituției. În Centrul Rezidențial de fete „Sfântul Vasile cel Mare”, asociația asigură servicii acreditate specializate de asistență socială, hrană, servicii de găzduire pe perioadă nedeterminată și de reintegrare familială pentru 25 de persoane. De asemenea, în Centrul multifuncțional de servicii sociale „Speranța” al asociației sunt oferite astfel de servicii pentru 50 de copii. Toate serviciile sunt asigurate de către angajați, voluntari și de maicile din cadrul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare”, aflată în incinta aceluiași așezământ, ne-a transmis preotul Rareș Bucur, consilier eparhial.
Din momentul suspendării cursurilor și până în prezent, cele 25 de beneficiare din centrul rezidențial au urmat programul zilnic de activitate, cursurile desfășurându-se în mediul online, iar cei 50 de copii și familiile lor au fost susținuți de la distanță prin furnizarea săptămânală de alimente reci, neperisabile, acestea fiind ridicate de la sediul centrului de către un reprezentant legal al copilului. Îndrumarea copiilor pentru temele școlare s-a realizat atât telefonic, cât și online.
Totodată, în această săptămână, parohiile Mohreanu și Movila Miresii din județul Brăila au organizat acțiuni filantropice pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. În Parohia Mohreanu, preotul Leonard Vasile Tănase a oferit luni, 6 aprilie 2020, pachete cu alimente neperisabile unui număr de 10 persoane vârstnice, iar în Parohia Movila Miresii, 10 familii cu o situație financiară precară au primit pachete cu alimente și produse igienico-sanitare.