În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Acţiunile de sprijinire a elevilor şi a persoanelor vulnerabile continuă
În funcţie de noile probleme apărute, în special în domeniul educațional și al asistenței sociale, la nivelul eparhiilor s-au luat unele măsuri pentru limitarea efectelor pandemiei. Persoanele vulnerabile au fost ajutate cu alimente, diferite produse şi medicamente. În ultima perioadă au fost demarate campanii de ajutorare a elevilor cu posibilităţi materiale modeste, mai ales a celor din anii terminali, prin oferirea de tablete pentru continuarea studiilor on-line.
În urma solicitărilor formulate de ministrul educaţiei, în Arhiepiscopia Bucureştilor au fost demarate acţiuni pentru sprijinirea elevilor cu dispozitive electronice, în special laptopuri şi tablete, în vederea continuării studiilor on-line. Astfel, 375 de elevi din judeţele Prahova și Ilfov vor primi astfel de echipamente. Achizițiile se fac în baza unei liste întocmite de clericii din eparhie, împreună cu inspectoratele școlare, informează Agenţia de ştiri BASILICA.
„Din totalul de 375 de tablete, 200 vor ajunge în județul Prahova, în cadrul campaniei «Alege școala!» Campania asigură activități extracurriculare și educație remedială pentru elevi din zona Vălenii de Munte. Celelalte 175 de tablete vor fi donate școlilor din județul Ilfov. În virtutea bunei colaborări dintre arhiepiscopie și școlile locale, conectivitatea la internet va fi asigurată de unitățile de învățământ”, a declarat părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum informează basilica.ro. Bugetul estimat pentru achiziţia acestor dispozitive este de aproximativ 225.000 de lei.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
În perioada 4-10 mai, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au continuat acţiunile social-filantropice pentru ajutorarea tuturor categoriilor de persoane vulnerabile afectate de restricţiile de deplasare impuse de autorităţi. Astfel, un număr mare de persoane vârstnice nevoiaşe, bolnave sau singure, dar şi familii cu mulţi copii sau cu venituri materiale modeste au fost sprijinite cu alimente, medicamente şi produse de strictă necesitate, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
În urma acestor acţiuni, în perioada amintită au fost sprijiniţi 1.375 de beneficiari, ajutoarele oferite ridicându-se la suma de 169.502 lei.
Parohiile „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, „Sfântul Dimitrie şi Sfântul Efrem cel Nou”, „Sfântul Nectarie şi Sfântul Efrem cel Nou”-Barboşi şi „Sfântul Ilie” din cadrul Protopopiatului Galaţi, județul Galați, au oferit hrană caldă, pachete cu alimente neperisabile, fructe, dulciuri, produse de igienă şi de strică necesitate, precum şi cărţi de rugăciune şi zidire sufletească pentru 175 de persoane aflate în situaţii de risc social şi medical, valoarea totală a ajutoarelor fiind de 9.600 de lei.
Parohiile „Naşterea Domnului”, „Sfinţii Arhangheli”, „Sfânta Filofteia”, „Sfântul Cuvios Ioan Casian”, „Buna Vestire” şi „Sfântul Dumitru”-Brăiliţa din cadrul Protopopiatului Brăila, județul Brăila, au oferit în această perioadă hrană caldă şi alimente neperisabile pentru aproximativ 350 de persoane, în valoare de 10.539 de lei.
În cadrul Protopopiatului Tecuci, județul Galați, prin eforturile protoieriei şi ale 42 de parohii din subordinea acesteia, 394 de persoane au primit hrană caldă, pachete cu alimente neperisabile, produse de igienă şi îmbrăcăminte, valoarea totală a ajutoarelor materiale ridicându-se la suma de 16.362 de lei.
Parohiile Lungoci, Costieni, Nămoloasa Sat, Cudalbi II, Cudalbi IV, Pechea I şi Pechea IV din cadrul Protopopiatului Covurlui, județul Galați, au oferit hrană caldă, alimente neperisabile, echipamente de protecţie, îmbrăcăminte, dar şi materiale de construcţie şi produse de igienă pentru 170 de persoane nevoiaşe şi pentru 5 familii cu mulţi copii, valoarea totală a ajutoarelor oferite fiind de aproximativ 4.000 de lei.
Parohiile Frumuşiţa, Brăneşti, Suceveni I, Shiraftei I şi Viile din cadrul Protopopiatului Târgu Bujor, județul Galați, au oferit alimente şi echipamente de protecţie pentru aproximativ 300 de persoane, valoarea ajutoarelor oferite ridicându-se la suma de 6.120 de lei.
Parohiile Gropeni II şi Scărlăteşti din cadrul Protopopiatului Însurăţei, județul Brăila, au sprijinit cu alimente, produse de igienă şi sume de bani mai multe familii nevoiaşe cu mulţi copii, valoarea ajutoarelor ridicându-se la 600 de lei. În Parohia Ţibăneşti II, prin implicarea preotului paroh, a fost colectată suma de 15.000 de lei, cu care a fost începută reconstrucţia casei unei familii cu şapte copii, orfani de mamă, lucrările fiind realizate până acum în proporţie de 60%.
Totodată, având în vedere măsurile de închidere a bisericilor şi a săvârşirii sfintelor slujbe fără participarea credincioşilor, Centrul eparhial, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a oferit din fondurile „Păstorul cel Bun” şi ale Casei de Ajutor Reciproc a clerului suma de 32.600 de lei, pentru familiile a 15 preoţi cu mulţi copii, care se află în imposibilitatea de a-şi ridica drepturile salariale.