Cantina socială „Sfânta Filofteia” din Protoieria Sector 4 Capitală a organizat luni, 23 decembrie, un eveniment caritabil intitulat „De Crăciun, fii mai bun!”, în cadrul căruia au primit sprijin cei 50 de
Activităţi social-filantropice prilejuite de sărbătoarea Eparhiei Dunării de Jos
Cinstirea ocrotitorului Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Sfântul Apostol Andrei, îmbracă, în fiecare an, şi haina dragostei creştine, în eparhie organizându-se acţiuni de ajutorare a semenilor aflaţi în nevoi. În zilele dinaintea sărbătorii primului chemat la apostolat, în judeţul Galaţi, mai multe persoane au fost sprijinite cu alimente şi produse de strictă necesitate, iar în cadrul unei mănăstiri a fost amenajat un cabinet medical complet echipat. Totodată, au continuat acţiunile de donare de sânge şi de plasmă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor spitalelor din judeţ, în această perioadă de grea încercare pentru sistemul medical.
În ziua de 26 noiembrie, la nivelul Protopopiatului Covurlui a fost desfăşurată o acţiune de ajutorare a unei familii care şi-a pierdut casa şi întreaga agoniseală în urma unui incendiu violent. Familia greu încercată din localitatea Costache Negri, judeţul Galaţi, formată dintr-o mamă singură şi trei fiice minore, a primit în urma acestei acţiuni o locuinţă provizorie din partea unor credincioşi, iar protoieria le-a oferit produse de igienă, alimente, haine şi alte produse de strictă necesitate, în valoare de aproximativ 1.500 de lei. Totodată, copiii vor primi în perioada următoare rechizite şi dispozitive electronice din partea Protoieriei, pentru a putea continua în condiţii optime procesul educaţional.
Donare de sânge şi plasmă convalescentă
În cadrul unei acţiuni umanitare desfăşurate la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, 50 de preoţi şi credincioşi din Protopopiatul Tecuci au donat sânge şi plasmă convalescentă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Galaţi, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind protecţia sanitară împotriva răspândirii noului coronavirus. Campaniile de donare de sânge organizate la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos continuă în perioada următoare cu alţi slujitori şi credincioşi din parohiile eparhiei, în prima săptămână a lunii decembrie fiind programaţi preoţi şi credincioşi din Protopopiatul Brăila.
Sprijin oferit bătrânilor şi persoanelor nevoiaşe
În perioada 24-27 noiembrie, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Stelian” din Galaţi a desfăşurat o acţiune de sprijinire a celor 60 de persoane asistate în cadrul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a” al parohiei, dar şi a altor semeni nevoiaşi, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
În cadrul acestei acţiuni desfăşurate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, parohia gălăţeană a oferit ajutoare unor persoane fără locuinţă şi familii cu mulţi copii şi cu posibilităţi materiale reduse, dar şi persoanelor asistate în cadrul Centrului multifuncţional, situat în apropierea locaşului de cult. Preotul coordonator al aşezământului împreună cu voluntari de la Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români s-au deplasat la casele celor 60 de vârstnici care beneficiază de serviciile centrului, oferindu-le pachete cu alimente, materiale de igienă, iconiţe şi alte daruri. Valoarea totală a produselor oferite a fost de 4.500 de lei.
Un nou cabinet medical
În aceeaşi zi, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”-Cudalbi a fost finalizată dotarea cabinetului medical recent amenajat în cadrul aşezământului monahal cu cele necesare desfăşurării actului medical, finalizându-se astfel proiectul de înfiinţare a zece cabinete medicale în cadrul unor mănăstiri din Eparhia Dunării de Jos. Acest proiect are în vedere oferirea asistenţei medicale în cadrul obştilor monahale eparhiale, monahii şi monahiile care au studii medicale de specialitate putând oferi consultaţii şi ajutorul necesar, pentru a se evita deplasarea vieţuitorilor din mănăstiri în unităţile medicale din oraşe foarte aglomerate în această perioadă de pandemie.
Un sprijin important pentru utilarea cabinetelor medicale cu mobilier, instrumentar şi aparatură medicală, precum şi aprovizionarea cu medicamente, a fost oferit de Alexandru Chiriac, profesor în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi şi managerul unui important lanţ farmaceutic din ţară. Valoarea darurilor oferite în cadrul acestui proiect eparhial este de 60.000 de lei.