În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Ajutor din partea Episcopiei Basarabiei de Sud pentru Spitalul Raional din Taraclia
Marţi, 12 mai 2020, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, împreună cu părintele protopop Vadim Beresteanu și Valeriu Sârbu, consilieri eparhiali, a vizitat Spitalul Raional din orașul Taraclia şi a donat mai multe dispozitive şi materiale sanitare necesare, informează Biroul de presă al eparhiei.
Preasfințitul Părinte Veniamin s-a interesat de situația pacienților și de problemele concrete cu care se confruntă personalul medical în contextul pandemiei de COVID-19, apreciind efortul depus de toate instituțiile din țară pentru prevenirea, tratarea și combaterea acestui virus în zilele noastre. Pentru a arăta solidaritate cu medicii aflați în prima linie în combaterea acestui virus, după discuțiile avute cu conducerea spitalului, Episcopia Basarabiei de Sud (Patriarhia Română) a venit cu o donație de echipamente medicale, produse de igienă și dezinfectanți, sprijinind, astfel, lucrarea medicilor din instituția sus-menționată, în tratarea bolilor infecțioase și cardiorespiratorii. Cu această ocazie, au fost donate mai multe produse de necesitate pentru unitatea medicală, respectiv: 1 ECG (aparat electrocardiograf) 6 canale SE-601B/EDAN; 25 de litri de „Germalimp SC/25” igienizant/concentrat; 5 bucăți de hârtie pentru ECG; 50 de litri de „Jabon tem (strong)” săpun pentru mâini/concentrat; 25 de litri de „Kots” degresant alimentar/concentrat; 25 de litri de „Farmol-cid” dezinfectant.
Preasfințitul Părinte Veniamin a adresat un cuvânt de încurajare medicilor și angajaților spitalului, îndemnându-i să-și pună nădejdea în puterea vindecătoare care ne vine de la Dumnezeu, iar noi cu smerenie, credință și nădejde să ne îngrijim de tratarea celor afectați de această epidemie, dar și de alte boli.
„Așa cum dumneavoastră, medicii, vă străduiți cu multă jertfelnicie să fiți aproape de cei suferinzi și noi, slujitorii Sfintelor Altare, ne rugăm totdeauna pentru cei bolnavi și în suferință și pentru cei care se îngrijesc de tratarea lor. În aceste zile de restriște, am intensificat rugăciunea către Dumnezeu pentru a trimite grabnic vindecare suferințelor noastre. Vă îndemnăm să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, a pacienților și a familiilor, știind că sănătatea este dar de la Dumnezeu. Totodată, vă aducem aminte că fără rugăciune și credință în Bunul Dumnezeu, după cum ne învață experiența vieții, suferințele noastre devin insuportabile și lipsite de eficiență terapeutică, fapt relatat adesea de către medicii cu care am discutat. De aceea, să fim solidari cu cei aflați în suferință și cu familiile lor și vom depăși cu ușurință toate încercările prin care trece societatea noastră“, a arătat Preasfinţitul Părinte Veniamin.
În cadrul întrevederii cu personalul medical, Preasfinția Sa a subliniat faptul că Biserica Ortodoxă Română își arată purtarea de grijă față de păstoriții ei din Republica Moldova, trecând împreună cu ei, în decursul istoriei, prin diferite momente de restriște, aducând alinare și speranță celor suferinzi și încurajând activitatea filantropică și de binefacere, indiferent de etnie și chiar de confesiune, de multe ori.
La rândul său, directorul instituţiei medicale, Valeri Jelev, a mulțumit Preasfinției Sale pentru donație, prezentând situația la zi a infectărilor și exprimându-și dorința ca această colaborare între Biserica Română și instituția medicală pe care o gestionează să fie intensificată, eficientă și benefică tratării mai multor pacienți.