La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Ajutor pentru vârstnicii şi nevoiaşii din Bărcut şi Seliştat, judeţul Braşov
În parohiile Bărcut şi Seliştat, judeţul Braşov, au fost împărţite, în această perioadă de carantină pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus, pachete cu alimente şi îmbrăcăminte pentru mai multe categorii de persoane vulnerabile. Solidaritatea faţă de vârstnici, nevoiaşi, familii numeroase şi cu venituri reduse s-a arătat în cele două comunităţi parohiale din Protopopiatul Făgăraş printr-un parteneriat cu Fundaţia „Dumbrava Minunată” din Braşov, fiind astfel împărţite bunuri de strictă necesitate pentru traiul zilnic.
„Au fost împărţite alimente şi îmbrăcăminte printr-o campanie de solidaritate față de cei aflați fie în izolare la domiciliu, în carantină instituționalizată, autoizolaţi, vârstnici, văduvi, familii cu mulți copii și venituri reduse ori persoane singure sau în neputință. Acţiunea s-a desfăşurat respectând regulile de distanţare socială, a avut în vedere 80 de beneficiari, iar ajutoarele au fost în valoare de 5.600 de lei”, ne-a spus parohul Ionuţ Nemţanu.
Proiecte de sprijin
Campania de ajutorare din cele două comunităţi braşovene s-a desfăşurat în cadrul proiectului social „O mână întinsă semenului nostru”, implementat de Arhiepiscopia Sibiului. Cu toate că a vizat iniţial perioada prepascală din acest an, când Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a îndemnat şi sprijinit parohiile să ajute familiile nevoiaşe, proiectul a fost prelungit în cele două sate, în contextul social actual, când carantina instituită în toată ţara a afectat grav mai multe categorii de persoane, iar nevoile sociale au crescut semnificativ.
Arhiepiscopia Sibiului a dezvoltat în perioada de carantină şi proiectul „Fericiţi cei milostivi”, prin care persoanele vulnerabile social din parohiile sibiene primesc hrană prin intermediul voluntarilor şi al reprezentanţilor Departamentului de asistenţă socială al eparhiei, iar angajaţii centrelor medicale şi ai altor instituţii ale eparhiei sunt în permanentă legătură cu beneficiarii pentru a-i sprijini. De asemenea, voluntari din Braşov, Mediaş, Făgăraş, precum şi din alte comunităţi ale eparhiei, sprijină autorităţile în campaniile de ajutorare a vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile, dar şi parohiile care implementează proiecte prin care sunt împărţite alimente şi alte bunuri celor care au nevoie.