La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Ajutorarea semenilor continuă în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
În eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei continuă sprijinirea spitalelor şi a persoanelor vulnerabile în perioada de criză provocată de pandemia de COVID-19. Proiectele social-filantropice desfăşurate vizează donarea de aparatură medicală şi echipamente de protecţie pentru cadrele medicale şi voluntari, precum şi oferirea de alimente şi produse de strictă necesitate pentru persoanele aflate în nevoie.
În cadrul campaniilor filantropice desfăşurate de Arhiepiscopia Bucureştilor, Parohia Icoanei din Protopopiatul Sector 2 Capitală a donat Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino” din Bucureşti produse de igienă și echipamente medicale de protecție individuală: combinezoane, măști medicale şi mănuși, în valoare de 15.000 de lei, se arată pe basilica.ro.
Părintele paroh Liviu Constantin Nechita, consilier patriarhal, a spus că astfel de acțiuni nu sunt întâmplătoare, pentru că Biserica se implică în mod constant în ajutorarea celor aflaţi în suferinţă: „Viața este importantă în integralitatea ei, fizică și spirituală. Dintotdeauna a existat o sinergie între spital și Biserică, între medic și preot. Nu sunt realități care se exclud, ci care se completează. Solidaritatea se manifestă mai ales în vremuri grele, în vremuri de criză. Am dorit să ne alăturăm și noi campaniei desfășurate de Patriarhia Română, de toate eparhiile și parohiile din țară și din diasporă”.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, aşezămintele sociale parohiale oferă hrană caldă şi alimente neperisabile persoanelor nevoiaşe, celor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu şi celor instituţionalizaţi în diverse centre sociale din eparhie, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
În perioada 24-30 aprilie, acţiunile filantropice ale acestora au avut 853 de beneficiari, ajutoarele oferite, constând în hrană caldă şi pachete cu alimente, ridicându-se la valoarea de 50.709 de lei. Cantina socială „Sfântul Nicolae” din cadrul Centrului eparhial a oferit zilnic hrană pentru 100 de persoane, în valoare totală de 3.207 lei; cantina „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Galaţi a oferit zilnic hrană pentru 100 de persoane, în valoare totală de 2.700 de lei; cantina socială „Înălțarea Domnului” din Galaţi a ajutat 65 de persoane cu hrană în valoare de 4.095 de lei; cantina socială „Sfântul Cuvios Ioan Casian” din Brăila a oferit zilnic hrană pentru 50 de persoane, în valoare de 1.451 de lei; cantina socială „Sfânta Filofteia” din Brăila a oferit hrană pentru 20 de persoane, în valoare de 650 lei; cantina socială „Sfântul Antonie cel Mare” din Brăila a ajutat 20 de persoane cu 797 de lei; cantina socială „Nașterea Maicii Domnului” din Brăila a oferit hrană pentru 20 de persoane, în valoare de 400 de lei; cantina „Nașterea Domnului” din Brăila a oferit zilnic hrană pentru 100 de persoane, în valoare totală de 11.407 lei; cantina socială „Sfântul Vasile cel Mare” din Brăila a oferit hrană pentru 77 de persoane, în valoare totală de 2.557 de lei; cantina „Sfântul Nicolae” din Tecuci a oferit hrană pentru 34 de persoane, în valoare totală de 1.050 de lei; cantina „Sfântul Nicolae” din localitatea Matca, judeţul Galaţi, a oferit hrană pentru 28 de persoane, în valoare totală de 850 de lei; cantina „Naşterea Maicii Domnului” din Tecuci a oferit hrană pentru 14 persoane, în valoare de 700 de lei; Centrul social „Sfântul Spiridon” a oferit zilnic hrană pentru 70 de persoane, în valoarea de 7.720 de lei; Centrul social „Sfântul Antonie cel Mare” a oferit zilnic hrană pentru 55 de persoane, în valoare totală de 3.800 de lei; Centrul social „Speranțe pentru vârsta a 3-a” a oferit zilnic hrană pentru 30 de persoane, în valoare totală de 2.220 de lei; Asociaţia „Sfântul Vasile cel Mare” a oferit zilnic hrană pentru 70 de persoane, în valoare totală de 7.105 lei.
De asemenea, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, în parohia din municipiul Galați aflată sub ocrotirea sa au fost înălţate rugăciuni pentru vindecarea celor bolnavi, pentru ajutorul celor care luptă zi de zi cu acest virus, precum şi pentru ocrotirea şi sănătatea credincioşilor. Totodată, după săvârşirea Sfintei Liturghii, preoţii şi voluntarii au vizitat familiile cu mulţi copii din parohie, oferindu-le daruri constând în cărţi de zidire sufletească, cozonac, ouă, alimente neperisabile, fructe şi dulciuri, valoarea acestora ridicându-se la suma de 1.500 de lei.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
De la decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a demarat mai multe campanii pentru sprijinirea persoanelor afectate de restricţiile impuse de autorităţi. Astfel, în cadrul proiectului „Împreună să fim buni, împărtășind dragostea lui Hristos!”, eparhia a oferit, în perioada 1-30 aprilie, ajutoare materiale în valoare de 218.510 lei, venind în sprijinul a 2.553 de persoane vârstnice sau aflate în dificultate, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În desfăşurarea acţiunilor filantropice au fost implicați 1.131 de angajați și voluntari, beneficiarilor fiindu-le oferite pachete cu produse alimentare, cu hrană caldă sau rece, în valoare de 147.371 de lei, şi produse igienico-sanitare în valoare de 52.245 de lei. De asemenea, valoarea serviciilor de suport acordate persoanelor aflate în dificultate (cumpărături de primă necesitate, plată facturi) a fost de 18.894 de lei.