În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Ajutorarea semenilor continuă în perioada pascală
Proiectele social-filantropice implementate în perioada de pandemie continuă la nivelul eparhiilor din Muntenia şi Dobrogea. Sunt ajutate persoanele şi familiile aflate în situaţii de risc, prin oferirea de alimente de bază, tradiţionale pascale, precum şi produse de igienă şi de strictă necesitate.
La sfârşitul Săptămânii Luminate, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi-au continuat acţiunile social-filantropice în mediul rural, aceştia vizitând mai multe localităţi din judeţele Călăraşi, Prahova, Ilfov şi Giurgiu, a transmis TRINITAS TV. Acţiunile s-au îndreptat cu predilecţie spre ajutorarea persoanelor vârstnice singure şi familiile cu mulţi copii din localităţile Frumuşani, judeţul Călăraşi; Gherghiţa, judeţul Prahova; Nuci, judeţul Ilfov; respectiv Ghimpaţi şi Singureni, judeţul Giurgiu, fiindu-le oferite pachete cu alimente de bază, produse de igienă, precum şi cărţi de rugăciune la vreme de necaz şi boală.
Sprijinirea persoanelor vulnerabile de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în contextul pandemiei de COVID-19, s-a concretizat, de la instaurarea stării de urgență, în acțiuni desfăşurate în 21 de localități din judeţele: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeș, Călărași și Giurgiu.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au continuat activităţile filantropice pentru ajutorarea persoanelor aflate în situaţii de risc social. Sub coordonarea Sectorului social-filantropic și de misiune, preoţi şi voluntari din parohiile Priboienii de Jos şi Glâmbocata I, Protoieria Topoloveni, județul Argeș, au oferit pachete cu alimente şi produse de strictă necesitate mai multor persoane vârstnice singure şi unor familii cu posibilităţi materiale reduse, se arată pe site-ul eparhiaargeşului.ro.
De asemenea, Parohia Mavrodolu din Piteşti a oferit produse alimentare tradiţionale persoanelor asistate în cadrul Centrului Social „Speranța”, situat în cartierul Găvana III din municipiu.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
În perioada pascală, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, au fost desfăşurate mai multe proiecte de ajutorare a persoanelor vulnerabile, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
Acţiunile social-filantropice desfăşurate la nivelul aşezămintelor sociale ale eparhiei s-au concretizat prin oferirea de alimente, hrană caldă şi produse de strică necesitate, în valoare de 111.411 lei, pentru 3.913 beneficiari, după cum urmează: Cantina socială „Sfântul Nicolae” din cadrul Centrului eparhial a oferit zilnic hrană pentru 50 de persoane, în valoare totală de 2.105 lei; Cantina „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Galaţi a oferit zilnic hrană pentru 100 de persoane, în valoare totală de 2.900 de lei; Cantina socială „Înălțarea Domnului” din Galaţi a oferit zilnic hrană pentru 64 de persoane, în valoare totală de 3.430 de lei; Cantina socială „Sfântul Cuvios Ioan Casian” din Brăila a oferit zilnic hrană pentru 50 de persoane, în valoare totală de 1.810 lei; Cantina socială „Sfânta Filofteia” din Brăila a oferit hrană pentru 21 de persoane, în valoare de 490 lei; Cantina socială „Sfântul Antonie cel Mare” din Brăila a oferit hrană pentru 52 de persoane, în valoare totală de 2.912 lei; Cantina socială „Nașterea Maicii Domnului” din Brăila a oferit hrană pentru 30 de persoane, în valoare totală de 600 de lei; Cantina „Nașterea Domnului” din Brăila a oferit zilnic hrană pentru 200 de persoane, în valoare totală de 13.711 lei; Cantina socială „Sfântul Vasile cel Mare” din Brăila a oferit hrană pentru 111 persoane, în valoare totală de 6.700 de lei; Cantina socială „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Brăila a oferit hrană pentru 30 de persoane, în valoare totală de 3.500 de lei; Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Tecuci a oferit ajutoare în valoare de 5.200 de lei; Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Ivești, judeţul Galaţi, a oferit ajutoare în valoare de 1.800 de lei; Centrul eparhial a oferit daruri pascale pentru 3.000 de persoane, în valoare de 50.000 de lei.
La acestea se adaugă aşezămintele sociale care îşi desfăşoară activitatea în parteneriat cu Primăria Galați. Centrul social „Sfântul Spiridon” a oferit zilnic hrană pentru 70 de persoane, în valoare totală de 5.848 de lei; Centrul social „Sfântul Antonie cel Mare” a oferit zilnic hrană pentru 50 de persoane, în valoare totală de 6.000 de lei; Centrul social „Speranțe pentru vârsta a 3-a” din cadrul Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Galaţi a oferit zilnic hrană pentru 60 de persoane, în valoare totală de 1.500 de lei; Asociaţia „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi a oferit zilnic hrană pentru 25 de persoane, în valoare totală de 2.905 lei.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
În cadrul parteneriatului încheiat între Biserică şi Şcoală, la nivelul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor au fost implementate mai multe proiecte sociale pentru ajutorarea copiilor care provin din familii aflate în situaţii de risc social. Parohia Plevna din judeţul Călăraşi a venit în ajutorul a 25 de copii din familii nevoiaşe, care au primit alimente tradiţionale pascale, dar şi materiale didactice auxiliare, dat fiind faptul că acești copii nu pot participa la lecțiile online desfășurate în această perioadă, se arată pe site-ul sf-esc.ro.