La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Ajutorarea semenilor în vreme de pandemie
Biserica Ortodoxă Română continuă proiectele social-filantropice pentru ajutorarea semenilor aflaţi în situaţii de risc social şi medical. Prin campaniile desfăşurate la nivelul eparhiilor, persoanele şi familiile afectate de pandemie și de situația socială impusă de starea de urgență sunt sprijinite cu alimente şi produse de strictă necesitate. În acelaşi timp, donarea de aparatură medicală şi echipamente de protecţie în unităţile sanitare a devenit o preocupare constantă în eparhii.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului îşi continuă acţiunile social-filantropice de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate din mediul rural, a transmis TRINITAS TV. La începutul acestei luni, voluntarii, coordonaţi de Dănuţ Prună, au vizitat comunităţile din localităţile Magula şi Cioceni din judeţul Prahova, satul Aprozi din judeţul Călăraşi şi localităţile Ostrov şi Oltina din judeţul Constanţa. În cadrul acestor acţiuni, persoane aflate în situaţii de risc social din 103 familii au fost sprijinite cu alimente, produse de igienă şi de strictă necesitate, primind și cărţi de rugăciune, dar şi alte daruri.
Activităţile filantropice ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale de sprijinire a persoanelor defavorizate din mediul rural vor continua şi după încetarea stării de urgenţă.
Arhiepiscopia Târgoviştei
De la începutul pandemiei, Arhiepiscopia Târgoviştei a ajutat atât unităţile sanitare şi personalul medical, cât şi persoanele aflate în dificultate cu cele necesare pentru limitarea stării de sărăcie.
La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Eparhia Târgoviștei a cheltuit până acum 475.800 de lei, în cadrul efortului de combatere a pandemiei, pentru: achiziționarea unui echipament medical de monitorizare a funcțiilor vitale (21.000 de lei), două injectomate (16.000 de lei), două lămpi UV (1.000 de lei) și măști de protecție (5.000 buc./15.000 de lei). Toată această aparatură și articolele au fost donate unor instituții medicale.
De asemenea, au fost sprijinite 5.400 de persoane aflate în dificultate, cărora li s-a oferit: hrană caldă (45.600 de lei), pachete alimentare (204.800 de lei), apă îmbuteliată (9.900 de lei). Pentru aceste persoane s-au făcut cumpărături de primă necesitate (105.500 de lei), s-a realizat plata unor facturi la utilități (6.300 de lei), au fost plătite servicii medicale (5.400 de lei) și au fost oferite produse igienico-sanitare (45.300 de lei), ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Pentru toate acțiunile au fost implicate parohiile și preoții din eparhie, precum și 980 de voluntari.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
Continuă în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului activitățile social-filantropice din cadrul proiectului „Campionii Bucuriei”, care are în vedere ajutorarea familiilor sărace, cu copii mulți sau în pragul abandonului școlar, a bolnavilor și bătrânilor, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
În cadrul acestui proiect, parohiile Oarja Stănislăvești, Ceaușești, Cireșu și Catanele, din Protoieria Topoloveni, şi parohiile Bârla şi Glavacioc, din Protopopiatul Costești, județul Argeș, au oferit mai multor familii cu situaţii materiale precare pachete cu alimente neperisabile, produse igienico-sanitare şi materiale de strictă necesitate.
De asemenea, Parohia „Sfinții Împărați Constantin şi Elena” din municipiul Curtea de Argeș a ajutat cu produse alimentare neperisabile mai multe familii nevoiașe.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
Și în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt intensificate acţiunile social-filantropice pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile şi a unităţilor medicale în contextul pandemiei şi al menţinerii restricţiilor de deplasare pe tot teritoriul ţării, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial. Preoţi din cadrul Centrului eparhial şi de la parohii din municipiul Galați au oferit daruri bătrânilor de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon” şi orfanilor din cadrul Centrului de locuinţe şi sprijin pentru tineri din municipiu, constând în cozonac, ouă roşii, măşti de protecţie şi cărţi de rugăciune. Valoarea ajutoarelor oferite cu această ocazie este de 1.500 de lei.
De asemenea, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin preoţii din Protopopiatul Brăila, a donat Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila aparatură medicală pentru sprijinirea instituţiei în tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus: un ventilator mecanic de tip Trilogy Evo, şase concentratoare de oxigen EverFlo, şase măşti dedicate şi kitul de accesorii. Valoarea dispozitivelor medicale donate astăzi prin contribuţia benevolă a preoţilor din Protopopiatul Brăila este de 88.252 de lei.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Şi în cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor sunt desfăşurate de parohii, cu sprijinul credincioşilor filantropi, campanii de ajutorare a semenilor aflaţi în nevoie, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Slobozia, județul Ialomița, a donat alimente neperisabile în valoare de 1.000 de lei pentru 10 familii nevoiașe. Pe lângă acestea, au fost ajutaţi şi copiii asistaţi în cadrul Vilei Raluca din municipiu.
Preoţii şi voluntarii din parohiile Căzăneşti I şi Fierbinţi Târg, județul Ialomița, au oferit la 25 de familii aflate în situaţii de risc pachete cu alimente neperisabile şi produse de strictă necesitate. Totodată, Parohia Unirea, județul Ialomița, a venit în sprijinul persoanelor vârstnice și cu venituri reduse de pe raza satelor Unirea și Oltina, oferind 120 de pachete cu alimente de bază, în valoare de aproximativ 8.000 de lei.