Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, marți, 12 noiembrie, Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău, a organizat o nouă acțiune de donare de sânge, în colaborare cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat și cu Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău. Activitatea a avut loc într-un spațiu pus la dispoziție de Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat și a reunit 124 de voluntari, clerici și mireni, de la care au fost colectați aproximativ 56 de litri de sânge.
Ajutorul studenților teologi gălăţeni în timpul pandemiei
În condiţiile pline de restricţii ale stărilor de urgenţă și de alertă, asemenea colegilor lor din ţară, studenţii gălăţeni au fost privaţi de bucuria cursurilor faţă către faţă. Cu toate acestea, înţelegând consecinţele dureroase pe care le aduc unei mari părţi a populaţiei izolarea fizică, lipsurile materiale şi îndeosebi lipsa unei susţineri duhovniceşti, studenţii Departamentului Teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” au susţinut o campanie de voluntariat, care a început în data de 11 martie şi se află încă în derulare.
Proiectul a fost iniţiat de IPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a dispus organizarea unui comitet de iniţiativă alcătuit din tineri. Primele acţiuni s-au derulat în perioada 16-31 martie, în parteneriat cu Prefectura Galaţi şi cu Protoieria Galaţi, studenţii teologi fiind chemaţi să actualizeze baza de date cu persoanele vârstnice şi vulnerabile din municipiu. Prin sutele de telefoane pe care le-au dat, studenţii au luat legătura cu aceste persoane, încurajându-le şi notând trebuinţele lor imediate. Apoi parohiile din municipiul Galaţi au organizat acţiuni umanitare punctuale, din echipele de voluntari făcând parte şi studenţi teologi.
Într-o a doua etapă (1-19 aprilie), studenţii au răspuns la chemările Centrului eparhial Galaţi, fiind de mare ajutor la pregătirea pachetelor cu alimente şi materiale pentru dezinfectare şi curăţenie şi ducerea acestora la centrele de carantină şi la alţi beneficiari. După sărbătoarea Floriilor, tinerii au ajutat la pregătirea coşurilor pe care Sfânta Arhiepiscopie a Dunării de Jos le-a oferit unor instituţii aflate în prima linie a luptei cu pandemia: spitale, unităţi de armată, poliţie şi jandarmi. În coşuri s-au aflat şi icoane ale sfinţilor vindecători, zugrăvite de studenţii de la specializarea Artă Sacră, care au fost oferite acelor instituţii deodată cu celelalte daruri pascale. De asemenea, studenţii teologi s-au implicat în acţiunea de pregătire a pliculeţelor cu pască - peste 50.000 - care s-au împărţit credincioşilor în Vinerea şi Sâmbăta Mare, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. Cei mai mulţi dintre studenţii teologi gălăţeni au împărţit credincioşilor, la parohiile lor, stâlpările de Florii şi Sfânta Lumină de Paşti.
În etapa a III-a (10 aprilie - 30 mai), majoritatea studenţilor şi masteranzilor, grupaţi pe ani, au purces la identificarea unor cazuri sociale din proximitatea domiciliului lor. După vizitele preliminare, de cunoaştere reciprocă şi de identificare a nevoilor specifice, atât cadrele didactice, cât şi studenţii au organizat colecte de bani, alimente, produse pentru igienă şi curăţenie. Acestor colecte li s-au adăugat persoane cu putere economică, ce au înţeles gestul nobil al tinerilor şi l-au susţinut generos. Toate aceste daruri au fost duse la domiciliul unor persoane cu reale nevoi, de către echipe de studenţi, de multe ori însoţite de cadre didactice de la Departamentul teologic sau de preoţi din parohiile respective.
Iată câteva dintre impresiile voluntarilor, care descriu trăirile lor din această perioadă:
„Sunt voluntar la Parohia «Sfinții Martiri Brâncoveni» din Galați și conducător al grupului de studenţi teologi voluntari de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Am pregătit pască, atât la Centrul eparhial, cât şi la parohie. Am împărțit daruri pascale: salcie, pască, Lumina Sfântă. Bătrânilor din blocurile vecine bisericii le-am dus anafură și agheasmă. Duminica și în zilele de sărbători, pe toată perioada pandemiei, am dus hrană caldă unei persoane aflate în izolare.” (Şerban Mariana)
„De mai bine de două luni, viețile noastre s-au schimbat, fiind nevoiți să renunțăm la unele dintre activitățile noastre. Ni s-a transmis clar și răspicat îndemnul: «Stați în casă!» și mulți dintre noi am înțeles aceasta ca pe o izolare completă și ca pe o înstrăinare de apropiații noștri, ceea ce este greșit. După cum bine am văzut, Biserica și-a întins brațele și s-a implicat activ în ajutorarea tuturor celor aflați în dificultatea provocată de această pandemie ce a cuprins lumea întreagă. În urma amplelor activități social-filantropice realizate, Biserica Ortodoxă Română a devenit un exemplu demn de urmat pentru noi toți. Personal, am urmat exemplul Bisericii și am încercat să fiu de ajutor comunității din care fac parte. Astfel, am ajutat o proaspătă mămică, dăruindu-i cele necesare pentru îngrijirea bebelușului abia adus pe lume, mi-am ajutat bunicii la pregătirea pentru sărbătoarea Învierii și, nu în cele din urmă, am ținut legătura cu persoane vulnerabile din apropierea mea, ajutându-le cu o vorbă caldă sau cu diverse lucruri sau alimente.” (Tomeci Ana Valentina)
„Cel mai mare ajutor filantropic pe care l-am oferit pentru comunitatea mea, Târgu Bujor, a fost să mă implic în activitățile pe care le desfășor ca mediator al rromilor, unde am distribuit măști de protecție, declarații pentru deplasare pentru persoane vulnerabile; m-am implicat cu hotărâre în campania de distribuire a pâinii şi a alimentelor care au fost trimise de o fundație la Primăria Târgu Bujor, pentru persoane vulnerabile, izolate la domiciliu.” (Zlate Tincuţa)
„Eu locuiesc la țară. În jurul meu sunt persoane cu probleme de sănătate. Însă Bunul Dumnezeu mi-a dat putere și am ajutat nu doar o persoană, ci mai multe, ducându-le Lumina Sfântă, anafură. Am mers la medic și le-am luat rețeta, apoi medicamentele. Le-am făcut cumpărăturile. Prin aceasta am reuşit să aduc liniște și zâmbet pe chipul lor. Am făcut toate acestea să nu mă cuprindă tristețea.” (Sârghie Rusu Dorina)
„De la începutul stării de urgenţă, mă ocup săptămânal sau de câte ori este nevoie de achiziționarea celor necesare unor doamne în vârstă, care locuiesc în aceeași scară de bloc cu tatăl meu. Am cumpărat, săptămânal, şi am oferit alimente unei familii vecine, compusă din 6 persoane, care primeşte doar 280 de lei ca ajutor social. Împreună cu Cristian Țicu am cumpărat alimente pentru o familie care a solicitat ajutor. Familia nu mai avea mâncare de două zile şi este compusă din 4 adulți şi 2 minori. S-a cumpărat mâncare pentru o săptămână.” (Ciobotaru Laura Cristina)
„Sunt voluntar la Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice «Sfântul Ștefan cel Mare» din Galaţi, unde activez de mai mult timp. Am stat în carantină cu bătrânii şi, în tot acest timp, am avut program de rugăciune, zilnic, împreună cu ei.” (Enică Atena)
Acţiunile filantropice au atins peste 1.000 de persoane din localităţi aparţinând judeţelor Galaţi, Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea, Vaslui, Bacău, acolo unde locuiesc cei 110 studenţi şi masteranzi voluntari de la Departamentul teologic gălăţean. Proiectul continuă şi în luna iunie.