La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Arhiepiscopia Bucureștilor confecționează măști și combinezoane de protecție
Încă de la începutul decretării stării de urgență pe teritoriul țării noastre, Patriarhia Română s-a implicat în sprijinirea cadrelor medicale și a spitalelor, prin dotarea cu aparatură medicală și echipamente de protecție, dar și în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. Arhiepiscopia Bucureștilor confecționează mii de măști și combinezoane pentru protecția voluntarilor Bisericii și a altor persoane din diferite servicii publice.
Cel mai nou proiect pentru combaterea răspândirii noului coronavirus se desfășoară în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, unde atelierele Serviciului colportaj confecționează măşti şi combinezoane de protecție pentru cei implicați în lupta contra pandemiei: personal medical, lucrători sociali, voluntari. Aceste combinezoane urmează a fi distribuite în funcție de necesități.
„La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Arhiepiscopia Bucureștilor se desfășoară în această perioadă o serie de proiecte concrete, prin sectoarele de resort, pentru ajutorarea semenilor noștri, în contextul pandemiei de COVID-19. În acest sens, la nivelul Serviciului colportaj București, în cadrul Atelierului de croitorie «Reverenda» şi al Atelierului de broderie «Altarul» sunt confecționate măști și combinezoane de protecție. Dacă până de curând în aceste ateliere confecționam veșminte, uniforme clericale, acoperăminte și alte obiecte bisericești care înfrumusețează cultul, imediat ce autoritățile de stat au ridicat nivelul de alertă cu privire la pandemia de COVID-19, Serviciul colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a mobilizat și, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a confecționat, într-o primă etapă, 6.500 de măști de protecție facială reutilizabile. De luni, 6 aprilie, am început confecționarea combinezoanelor de protecție din bumbac de primă calitate, pentru care a fost necesar să creăm tipare speciale și să regândim fluxul tehnologic. La unele operațiuni, atelierele noastre au fost nevoite să fuzioneze pentru a optimiza procedura de lucru, dar și pentru a fi eficiente. Acest ajutor concret reprezintă prețuirea noastră, a ostenitorilor Serviciului colportaj, pentru toți cei care ajută pacienții tratați în spitalele bucureștene, pentru voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, precum și pentru bolnavii aflați la domiciliu sau vârstnicii izolați din Capitală, atât de greu încercați în această perioadă de pandemie”, ne-a declarat părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial și directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Biserica Ortodoxă Română, atât la nivel central, cât și la nivelul eparhiilor, a răspuns prompt solicitărilor semenilor aflați în dificultate încă de la declanșarea epidemiei pe teritoriul țării noastre, asigurând, prin intermediul echipelor de voluntari mobilizați la nivel de parohii, eparhii sau Patriarhie, cele necesare persoanelor aflate în situații delicate. Demersurile inițiale s-au concretizat prin lansarea unei platforme unde cei care au nevoie de ajutor și cei care doresc să îl ofere se pot înscrie, în vederea eficientizării activității de ajutorare. Acest proiect național, derulat prin intermediul serviciilor sociale ale eparhiilor, poartă denumirea „Ajută cu bucurie”, fiind accesibil online (ajutacubucurie.ro) sau telefonic, prin intermediul unei linii gratuite (0800.800.368).
Platforma „Ajută cu bucurie”, un sprijin pentru cei izolați
„Există un proiect comun al Patriarhiei Române și al Federației Filantropia, implementat la nivel național, denumit «Ajută cu bucurie». În cadrul acestei platforme, cine are nevoie de ajutor (persoane vulnerabile sau persoane autoizolate) trebuie să completeze un formular. Solicitarea este preluată de personalul nostru, fiind ulterior direcționată către eparhia de unde persoana respectivă solicită ajutorul. În baza aceluiași principiu se pot înscrie și cei care vor să ajute, în special voluntari. Solicitările sunt centralizate și redirecționate către persoanele responsabile din cadrul eparhiei de unde a fost trimisă solicitarea de înscriere. Oricine are acces la internet poate accesa platforma foarte ușor și poate transmite solicitări prin intermediul ei pentru a primi ajutor, pentru a se oferi voluntar sau pentru a ajuta cu donații. Pentru cei care nu au acces la internet, există o linie telefonică gratuită, de tip telverde, disponibilă zilnic în intervalul orar 8:00-16:00. În afară de acest proiect care se desfășoară la nivel național, fiecare eparhie derulează proiecte specifice, în concordanță cu nevoile speciale ale zonei”, ne-a declarat părintele Ciprian-Ion Ioniță, președintele Federației Filantropia și consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române.
La nivelul eparhiilor, s-au demarat proiecte de sprijinire a unităților medicale cu echipamente de protecție, realizate în atelierele eparhiale și mănăstirești, care apoi au fost distribuite în spitale. Acestea și-au încetat activitatea specifică și au început confecționarea de echipamente de protecție pentru sistemul sanitar, în special măști și combinezoane.