Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Arhiepiscopia Bucureştilor confecţionează noi combinezoane de protecţie
Încă de la începutul decretării stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre, ca urmare a pandemiei de COVID-19, Biserica Ortodoxă Română a venit în ajutorul persoanelor afectate de restricţiile impuse de autorităţi, dar şi al cadrelor medicale care îi tratează în spitale pe cei infectaţi cu noul coronavirus, prin donarea de aparatură medicală şi echipamente de protecţie. Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Serviciul colportaj, are în desfăşurare mai multe proiecte pentru confecţionarea de echipamente de protecţie pentru voluntarii Bisericii şi personalul medical din spitale.
Criza medicală mondială cauzată de pandemia de COVID-19 a condus şi în ţara noastră la o criză a consumabilelor din spitale, inclusiv a echipamentelor de protecţie pentru personalul medical implicat în tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, dar şi pentru voluntarii care oferă sprijin celor aflaţi în izolare.
Din acest motiv, în eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române au fost luate măsuri pentru confecţionarea de echipamente de protecţie, în special măşti şi combinezoane, ce sunt oferite spitalelor şi voluntarilor care luptă pentru limitarea consecinţelor acestei pandemii.
În Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atelierele de broderie „Altarul” şi de croitorie „Reverenda” ale Arhiepiscopiei şi-au suspendat activitatea obişnuită şi în prezent confecţionează echipamente de protecţie. Într-o primă fază, au fost confecţionate 6.500 de măşti şi 500 de combinezoane de protecţie din bumbac, care au fost oferite spitalelor şi voluntarilor, în funcţie de necesităţi.
Începând de luni, 4 mai, în cadrul acestor ateliere s-a început confecţionarea de combinezoane de protecţie cu glugă, din poliester, material care întruneşte cerinţele ecologico-umane solicitate la nivel mondial pentru produsele destinate utilizării în spitale.
Acest nou tip de combinezon de protecţie, ca şi cel anterior, confecţionat din bumbac, este refolosibil şi lavabil, iar dotarea sa cu fermoar facilitează echiparea şi dezechiparea rapidă a personalului care îl folosește. Pe lângă aceste beneficii, materialul din care este confecţionat îi conferă impermeabilitate, fiind astfel mai eficient în utilizarea în spitale.
Confecţionarea acestor noi combinezoane a fost posibilă prin contribuţia lui Petru Boagiu, administratorul societăţii ANPET Building, care a oferit cu titlu gratuit materialul necesar. Părintele Bogdan Teleanu, slujitor al Parohiei „Sfântul Pantelimon” din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală, care a intermediat această donaţie, şi-a exprimat speranţa că, prin intermediul Departamentului pentru tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” al parohiei, astfel de acţiuni vor fi repetate în viitor prin bunăvoinţa şi implicarea altor filantropi.
Etapele de confecționare a echipamentelor de protecție se realizează sub supravegherea părintelui protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial şi director al Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Imediat ce autorităţile au ridicat nivelul de alertă cu privire la epidemia de COVID-19, Serviciul colportaj Bucureşti s-a pregătit şi a confecţionat, într-o primă fază, 6.500 de măşti reutilizabile şi peste 500 de combinezoane de protecţie din bumbac. Acum confecţionăm combinezoane din poliester, calitatea I, pentru care au fost necesare crearea de tipare speciale şi regândirea fluxului tehnologic. La unele operaţiuni, cele două ateliere ale Arhiepiscopiei Bucureştilor au fost nevoite să fuzioneze pentru optimizarea procedurii de lucru. Acest sprijin concret reprezintă bucuria ostenitorilor Serviciului colportaj Bucureşti pentru semenii noştri, pentru voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi pentru toţi cei care ajută pacienţii trataţi în spitalele din Bucureşti, bolnavii aflaţi la domiciliu sau vârstnicii izolaţi din Capitală, atât de afectaţi în aceste vremuri”, a declarat părintele protosinghel Joachim Bejenariu.
Aceste noi combinezoane vor fi folosite de voluntarii implicaţi în activităţile social-filantropice ale Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru ajutorarea semenilor aflaţi în nevoie, dar şi de personalul medical din Capitală care tratează pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.