Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Asistență medicală gratuită pentru 75 de persoane din Lipănești, Prahova
În comuna prahoveană Lipănești s-a desfășurat sâmbătă, 27 martie 2021, o nouă acțiune în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”. 75 de persoane au beneficiat de consultații gratuite oferite de medici specialiști în cardiologie, oncologie și dermatologie. Activitatea a fost organizată de 16 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 7 au reprezentat personal medical și 9, personal auxiliar. După efectuarea triajului epidemiologic, localnicii prezenți au beneficiat de o investigație EKG.
Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor bucureșteni, a vorbit despre importanța acestei campanii în comunitatea prahoveană: „Am venit la solicitarea preotului din localitate, dar și a oficialităților de aici, pentru a oferi consultații medicale de specialitate persoanelor cu afecțiuni cronice, dar și celor neasigurate. Ni s-a solicitat sprijinul deoarece foarte mulți locuitori prezintă afecțiuni cardiace, oncologice sau dermatologice. Încercăm să venim în sprijinul mediului rural întrucât cunoaștem cât de greu le este acestor persoane să se deplaseze cel puțin 20 de kilometri până la cea mai apropiată unitate medicală care le poate oferi consulturi de specialitate. Pentru mulți, deplasarea este aproape imposibilă, astfel încât vizita noastră a fost primită cu multă deschidere, acești oameni reușind să se preocupe, în sfârșit, de sănătate”.
Preotul Adrian Marin de la Parohia Lipănești a adăugat: „Într-o zi atât de importantă, când sărbătorim Unirea Basarabiei cu România, ni se arată din nou cât de important este să fim uniți, să fim în comuniune, căci numai așa putem reuși lucruri frumoase. Acest moment le-a oferit posibilitatea credincioșilor noștri să se simtă prețuiți și să înțeleagă că grija față de sănătatea trupului este foarte importantă, fiindcă ne oferă posibilitatea să lucrăm mai mult pentru Dumnezeu”.
Cristina Șaptefrați, medic primar de obstetrică-ginecologie, a remarcat importanța menținerii unei stări adecvate de sănătate: „Activitatea de prevenție este întotdeauna foarte utilă pentru paciente. Este important să găsim un cancer la începuturile lui sau să prevenim apariția lui prin controale periodice. Sunt foarte plăcute sentimentul și cuvintele de mulțumire ale unei paciente căreia i-ai explicat tot ceea ce trebuie să știe despre îngrijirea propriei sănătăți, după ce aceasta era inițial reticentă și temătoare”.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar, direcționate către persoanele defavorizate din mediul rural. Până în prezent au fost organizate astfel de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu.