Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Biserica Ortodoxă Română, în sprijinul persoanelor aflate în carantină
În contextul pandemiei create de coronavirusul COVID-19, parohiile și mănăstirile din țară s-au mobilizat și au răspuns îndemnurilor și îndrumărilor autorităților de stat și Patriarhiei Române cu o serie de acțiuni în vederea prevenirii și limitării eventualelor îmbolnăviri cu acest virus. Au fost puse la dispoziție spații de cazare și de preparare a hranei în mănăstiri și cantine sociale, iar voluntarii sunt pregătiți, la cererea autorităților, să ajute bătrânii și persoanele aflate în carantină, acolo unde li se permite accesul.
La nivelul Capitalei, Arhiepiscopia Bucureștilor a mobilizat voluntarii sectoarelor social-filantropic, învățământ și activități cu tineretul, precum și voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului în vederea identificării posibilităților și procedurilor de a veni în sprijinul autorităților în distribuirea hranei bătrânilor și persoanelor aflate în carantină.
„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit o solicitare din partea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru stabilirea unor formule concrete de sprijin din partea Bisericii, având în vedere măsurile de prevenire a coronavirusului COVID-19. Astfel, am fost delegat să coordonez sectoarele social-filantropic și învățământ și activități cu tineretul pentru a identifica voluntari și a-i coordona, iar acolo unde va fi cazul, prin colaborarea cu protoieriile și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să se realizeze această colaborare pe sectoare. Au pornit procedurile de a se constitui o bază de date pe fiecare protoierie din fiecare sector și de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, având ca obiect identificarea posibilităților de a sprijini distribuirea mâncării la persoanele aflate în carantină sau izolate voluntar la domiciliu”, ne-a spus părintele lect. dr. Aurel Mihai, vicar eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În momentul de față, voluntarii mobilizați nu pot interveni, dar așteaptă deciziile autorităților de stat și comunicarea procedurilor în vederea acționării.
„În cele din urmă, dată fiind declararea stării de urgență, voluntarii nu pot participa deocamdată propriu-zis la distribuirea mâncării, pentru că nu mai permit procedurile, dar suntem mobilizați și rămânem în legătură să vedem cu ce putem ajuta concret și cu ce putem să fim sprijin având această resursă umană, poate chiar și infrastructura. Dacă este nevoie, se suplimentează hrana cu cel puțin 200 de porții la toate cantinele sociale ale sectoarelor, ca să fim pregătiți pentru bătrânii care au nevoie de ajutor, pentru cei izolați la domiciliu, precum și cazurile sociale care au apărut în acest context. Acum așteptăm să vedem concret în ce constau procedurile”, a mai precizat părintele Aurel Mihai.
Vineri, 13 martie 2020, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis public pe pagina de Facebook mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru sprijinul oferit.
42 de persoane aflate în carantină, cazate la Mănăstirea Neamț
La Centrul social-cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț se află în carantină aproximativ 42 de persoane din diasporă, care primesc hrană și asistență medicală. Așezământul monahal are în dotare 52 de camere. „Au fost aduși direct de la Vama Nădlac sau de la Oradea și sunt cazați câte unul sau doi la Centrul „Sfântul Paisie”. Avem 42 de persoane. Au fost mai mulți, dar i-au redirecționat în alte părți”, a declarat părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii, pentru Radio TRINITAS.
Mănăstirea Neamț a fost printre primele așezăminte care au ieșit în întâmpinarea persoanelor venite din țările afectate de COVID-19.
Luni, 16 martie 2020, părintele Constantin Sturzu, consilier la Sectorul comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor, a făcut câteva declarații cu privire la spațiile amenajate și puse la dispoziție pentru cazarea în carantină a persoanelor care vin din țările afectate, subliniind, totodată, conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii cu noul coronavirus, se arată pe doxologia.ro.
„La solicitarea autorităților, Arhiepiscopia Iașilor a pus la dispoziție locuri de cazare pentru persoanele care trebuie să intre în carantină. Deocamdată, în județul Neamț, au fost aduse 42 de persoane, dar noi mai avem locuri pe care le putem pune la dispoziție. De asemenea, în județul Iași avem 48 de locuri pe care le-am pus la dispoziția autorităților, la o oarecare distanță de oraș. Nu a fost folosit, încă, nici unul – probabil se preferă cazarea oamenilor aflați în carantină în Iași sau în proximitate. Desigur, se oferă toate condițiile: noi suntem pregătiți să oferim masă și tot ceea ce este nevoie. La solicitarea Primăriei Municipiului Iași, am oferit acum câteva zile și peste 100 de porții de mâncare, însă, dacă va fi nevoie, când suntem solicitați, răspundem și în acest sens. Suntem deschiși la toate apelurile, la tot ceea ce este nevoie să punem la dispoziție: spații de cazare, mâncare și orice alt fel de ajutor. Pe de altă parte, desigur, intensificăm rugăciunea. La Catedrala Mitropolitană și la alte biserici se fac rugăciuni pentru izbăvirea de boală, de epidemie, pentru întărirea celor bolnavi, pentru paza celor bătrâni, pentru ajutorul celor care sunt implicați în rezolvarea acestei situații și nădăjduim ca Dumnezeu, cât mai repede, să ne izbăvească de această pandemie”, a spus părintele Constantin Sturzu.
Episcopia Maramureșului poate oferi spații pentru carantină
Episcopia Maramureșului și Sătmarului a anunțat printr-un comunicat de presă că, la nevoie, în colaborare cu autoritățile medicale, vor pune la dispoziție în unele mănăstiri și locații proprii spații pentru găzduirea celor aflați în carantină.
Potrivit aceluiași comunicat, preoții din zonele în care sunt persoane aflate în carantină vor oferi asistență religioasă la cerere și în caz de nevoie.
De asemenea, cei veniți din diasporă sunt îndemnați „să răspundă neîntârziat și cu sinceritate solicitărilor autorităților medicale și administrative locale sau județene de a-și anunța reîntoarcerea acasă și a respecta toate măsurile impuse în această perioadă, pentru a nu expune riscului îmbolnăvirii, pe de-o parte, familiile, iar pe de altă parte, comunitatea în care au revenit”.
Cumpărături pentru persoanele vârstnice din Reșița
Voluntarii Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte au anunțat pe rețelele de socializare că în perioada 16-20 martie fac cumpărături pentru persoanele vulnerabile sau izolate pe raza municipiului Reșița, care în această perioadă necesită, pentru siguranța și sănătatea lor, să rămână în case. Voluntarii inspirați de afirmația Sfântului Ioan Gură de Aur, care spunea că „mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gurile care se roagă”, și-au numit acțiunea caritabilă „Mâinile bucuriei”. Tinerii așteaptă să fie contactați pentru a-și oferi ajutorul la numărul de telefon 0726.561.449 (Anita Radics, președinte ATOR Banatul de Munte).
Asociația Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte va colabora cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș Severin, cu voluntarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județ și cu asistenții sociali de la Primăria Reșița.
Tinerii voluntari roagă publicul să promoveze acțiunea lor. „Dacă se întâmplă să cunoașteți astfel de persoane cărora le putem oferi ajutorul nostru, așteptăm cu mult drag și interes să ne contactați! V-am fi recunoscători, de asemenea, dacă ne-ați ajuta la promovarea acestei acțiuni, pentru ca anunțul să ajungă înaintea a cât mai multor oameni cărora le putem fi de folos în această perioadă!” se arată pe pagina de Facebook a asociației.
Toți voluntarii campaniei vor lua toate măsurile necesare de siguranță și de igienă, astfel încât orice pericol de expunere sau contractare a virusului să fie eliminat. Sunt încurajate inclusiv persoanele aflate în afara țării să contacteze voluntarii pentru a putea veni în ajutorul rudelor vârstnice rămase acasă.
Campanie de sprijinire a credincioșilor olteni în contextul COVID-19
În contextul pandemiei create de COVID-19, Mitropolia Olteniei a impus luarea de măsuri urgente în sprijinul credincioșilor olteni. Astfel, în cadrul ultimelor ședințe, s-a hotărât ca fiecare parohie să vină în sprijinul persoanelor bolnave aflate în carantină sau izolare prin acordarea de alimente, medicamente și obiecte de igienă, ne-a transmis pr. Ioniță Apostolache, consilier eparhial.
În Arhiepiscopia Craiovei a fost demarată vineri, 13 martie 2020, campania filantropică „Dragostea nu cade niciodată!”, desfășurată prin Asociația Vasiliada, ONG al eparhiei. „Începând de sâmbătă, 14 martie, în toate bisericile din Craiova și Târgu Jiu se vor organiza colecte de alimente neperisabile și produse de igienă. Părinții parohi sunt îndemnați ca, împreună cu personalul pregătit al Asociației Vasiliada, să constituie grupuri de suport logistic pentru această acțiune. Sunt invitați să participe la această lucrare companii private responsabile social și ONG-uri care doresc să vină în sprijinul persoanelor aflate în situație de risc. De asemenea, toţi cei care doresc să se implice voluntar în distribuirea alimentelor și a produselor de igienă la domiciliul beneficiarilor sunt rugați să transmită datele de contact la adresa de e-mail: voluntar@asociatiavasiliada.ro. Această campanie reprezintă expresia responsabilității și a purtării de grijă a Bisericii noastre din Oltenia față de toți cei care, în contextul dat, sunt afectați de această suferință a poporului nostru”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.
Episcopia Giurgiului oferă spații de carantină, dar și de preparare a hranei
La Mănăstirea Comana, județul Giurgiu, s-au desfășurat lucrările ședinței Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Giurgiului, în cadrul cărora au fost luate mai multe hotărâri cu privire la contextul creat de coronavirusul COVID-19.
În caz de nevoie, Episcopia Giurgiului pune la dispoziție spațiile pentru pregătirea hranei de la Cantina socială „Sfântul Andrei” a Parohiei „Sfânta Treime”-Smârda din municipiul Giurgiu și de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din localitatea Slobozia, județul Giurgiu.
De asemenea, o altă hotărâre prevede inventarierea tuturor spațiilor din imobilele deținute de parohii și mănăstiri, care ar putea fi puse la dispoziția autorităților în vederea amenajării unor centre de carantină. Totodată, la intrarea fiecărui locaș de cult se vor organiza zone dotate cu dezinfectant.