Un nou transport cu ajutoare umanitare pentru sinistraţi a ajuns la Galaţi vineri, 1 noiembrie, din partea Mănăstirii Hadâmbu, din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Biserica susţine în continuare cadrele medicale şi persoanele aflate în dificultate
Eparhiile din cadrul Patriarhiei Române îşi continuă activitatea social-filantropică în contextul pandemiei de COVID-19. Sub coordonarea Centrelor eparhiale, parohiile au distribuit echipamente de protecţie şi produse igienico-sanitare către unele spitale, precum şi pachete cu produse alimentare neperisabile şi hrană caldă persoanelor în dificultate: bătrâni, persoane aflate în izolare sau cu posibilităţi materiale reduse.
Atelierul de croitorie „Reverenda” și Atelierul de broderie „Altarul” ale Serviciului colportaj din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor au început confecționarea de combinezoane de protecție pentru voluntarii Patriarhiei Române care ajută persoanele izolate la domiciliu sau în carantină. Au fost deja confecționate 30 de combinezoane, urmând să se finalizeze încă 60 în perioada următoare.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au continuat campania de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate prin distribuire de alimente neperisabile, hrană caldă şi cărţi de rugăciune. Alimentele au ajuns la domiciliul vârstnicilor și la spitalele din Capitală unde sunt tratați pacienții afectați de noul coronavirus, se arată pe site-ul basilica.ro. Acțiunile acestora au beneficiat de sprijinul unor companii și s-au desfășurat în colaborare cu Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.
De asemenea, protopopiatele Ploieşti Nord şi Ploieşti Sud au distribuit 2.000 de măşti de protecţie, săpun lichid, 2.000 de litri de apă plată şi 5.000 de cărţi de rugăciune la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul CFR şi Maternitatea din municipiu, precum şi hrană caldă persoanelor asistate în cadrul Centrului social de urgenţă pentru adulţi Ploieşti şi pentru aproximativ 100 de persoane dintr-un cartier sărac al oraşului, a transmis TRINITAS TV.
Luna trecută, Arhiepiscopia Bucureștilor a oferit persoanelor vulnerabile 900 de porții de hrană caldă, în valoare de 15.000 de lei, și a distribuit la spitalele din Capitală 2.000 de sticle de apă, o tonă de fructe, 1.400 de sandvișuri, 1.000 de produse de patiserie și 5.000 de cărți de rugăciune.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
Sub coordonarea Sectorului social, filantropic și de misiune, parohii din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului au continuat sprijinirea cadrelor medicale şi a persoanelor nevoiaşe. Un grup de voluntari din Parohia „Sfinții Împărați Constantin şi Elena”, Protoieria Curtea de Argeș, a oferit pachete cu hrană, alimente neperisabile și produse de igienă pentru 18 persoane cu posibilităţi materiale modeste, se arată pe site-ul eparhiaargeşului.ro.
De asemenea, Parohia Turculești din cadrul Protoieriei Topoloveni a venit în ajutorul cadrelor medicale de la Spitalul de Pediatrie din Pitești și Azilul de bătrâni din Călinești, oferind 1.500 de măști și mănuși chirurgicale.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
Preoţi din cadrul Protopopiatului Târgu Bujor, județul Galați, au oferit pachete cu alimente neperisabile și produse de igienă persoanelor vârstnice sau familiilor cu mulți copii. Astfel, mai multe persoane din localităţile Târgu Bujor, Rădești, Rogojeni, Pleșa, Aldești, Șipote şi Adam au primit din partea parohiilor pachete cu alimente neperisabile şi hrană caldă, produse de igienă şi de strictă necesitate, precum şi cărţi de rugăciune şi de zidire sufletească. Ajutoarele donate în această protoierie în perioada 3-5 aprilie se ridică la suma de 2.410 lei, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
De asemenea, Aşezământul „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” al Parohiei „Înălțarea Domnului” din municipiul Galaţi a oferit hrană caldă pentru 20 de persoane aflate în dificultate din parohie, mulţi dintre ei bătrâni nedeplasabili, cu situaţii materiale precare. În fiecare zi, hrana este pregătită de personalul calificat al cantinei şi oferită beneficiarilor în sistem catering. Exceptând această perioadă de urgenţă, în bucătăria cantinei se prepară zilnic hrana pentru 60 de persoane lipsite de posibilități materiale.
Protopopiatul Brăila va achita un aparat de ventilație pulmonară pentru spitalul de urgență din județ. Ventilatorul pulmonar în valoare de aproape 90.000 de lei va fi plătit cu donații personale din salariu făcute de preoții brăileni, la care se adaugă și alți bani strânși de aceștia.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Parohii din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor au continuat acţiunile filantropice de ajutorare a semenilor aflaţi în dificultate, în cadrul programului „Împreună să fim mai buni, împărtășind dragostea lui Hristos!”, iniţiat de Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Astfel, parohiile „Sfântul Dumitru” şi Bora din municipiul Slobozia şi Parohia Lehliu Gară I au distribuit pachete cu alimente neperisabile şi produse de igienă şi de strictă necesitate unor persoane vârstnice şi familii cu posibilităţi materiale reduse sau cu mulţi copii. Sumele pentru ajutoarele acordate provin din fondurile parohiilor.
Episcopia Caransebeşului
În municipiul Reşiţa, voluntari din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte desfăşoară campania umanitară „Mâinile bucuriei”, în scopul ajutorării persoanelor vârstnice. În debutul campaniei, 32 de persoane vârstnice au fost sprijinite prin aprovizionarea cu produse de strictă necesitate, alimentare și farmaceutice. Ulterior, voluntarii au asigurat regulat hrană caldă pentru 43 de persoane aflate în dificultate, distribuindu-se, în perioada 31 martie – 7 aprilie, 234 de porții de mâncare, în valoare de 3.260 de lei, și alimente, în valoare de 1.664 de lei.
Cei care doresc să sprijine activitatea desfășurată prin intermediul acestei campanii umanitare o pot face fie prin donații în bani în contul Asociației Centrul de Tineret Moniom (IBAN: RO87BTRLRONCRT0270766801, Banca Transilvania, Asociația „Centrul de Tineret Moniom”, CUI: 33907287), donații în bani sau produse alimentare, medicamente și obiecte igienico-sanitare, la oricare dintre voluntarii campaniei.