În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Campania „Sănătate pentru sate” continuă în comunități defavorizate
Peste 100 de persoane din localitatea Cocorăștii Grind, județul Prahova, au fost consultate gratuit sâmbătă, 15 octombrie 2022, de o echipă de 13 medici specialiști în medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, pediatrie și medicină generală. Acțiunea face parte din campania „Sănătate pentru sate”, desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale.
Alături de medicii specialiști au fost prezenți personal medical auxiliar, precum și alți trei voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale, care au contribuit la organizarea acțiunii. Au răspuns invitației la investigațiile medicale foarte mulți vârstnici, foarte mulți copii, parcă mai mulți ca niciodată. O activitate care a fost foarte apreciată de aceste persoane, dincolo de vizita la un medic, a fost o vizită ca de la suflet la suflet. Am avut o echipă minunată de medici sufletiști care și-au dedicat timpul liber întrajutorării aproapelui”, ne-a transmis Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.
De asemenea, în urma consultului de specialitate, dr. Ioana Cornelia Dumitrescu, medic primar pediatru, a enumerat câteva dintre afecțiunile identificate la copiii examinați: „40% dintre copii au avut pneumonie virală. Un alt aspect foarte important este că trebuie să ținem seama de oboseala de după școală, în condițiile în care digitalizarea la învățământul gimnazial este în creștere, motiv pentru care se determină modificări ale procesului de mielinizare al țesutului cerebral și atunci copilul obosește mai repede și își modifică comportamentul”.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar.
Până în prezent, în cadrul campaniei au fost organizate 83 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu, numărul beneficiarilor fiind de aproximativ 10.000 de persoane.