Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent joi, 12 decembrie, alături de pr. Nicolae Ignat, consilier social‑misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, la Galda de Jos, judeţul
Caravana „Sănătate pentru sate” în județul Botoșani
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au organizat, în perioada 6-9 noiembrie, mai multe acțiuni în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”.
Peste 600 de persoane din Hlipiceni, Dragalina, Cobiceni, Iurești, Cernești, Satul Nou, Albești, Todiceni, Răuseni, Victoria, inclusiv din orașul Botoșani au fost consultate gratuit de medici specialiști în urologie, dermatologie, medicină internă, diabet zaharat, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, oncologie ORL, recuperare medicală, oftalmologie, ortopedie, ginecologie, psihiatrie adulți și psihiatrie pediatrică. Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie abdominală, cardiacă și de sân. Campania „Prevenţie și depistare a cancerului de col uterin” a fost integrată, din nou, în cadrul caravanei „Sănătate pentru sate”. Astfel, mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou.
Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale, a concluzionat: „În cele patru zile ale campaniei «Sănătate pentru sate» desfășurată în județul Botoșani, au trecut prin fața medicilor nu mai puțin de 600 de persoane, fapt care dovedește nevoia botoșănenilor de sprijin medical. Ne bucurăm că ni s-au alăturat foarte mulți medici specialiști în această campanie. Sunt medici veniți din diferite colțuri ale țării, din Brașov, Râmnicu Sărat, Pitești, și chiar din Botoșani. Sunt medici care s-au dedicat acestui gest nobil, gest făcut pentru acești oameni cu vârste înaintate, cu probleme grave de sănătate, care, din cauza distanței mari față de orașele apropiate sau din cauza singurătății, a faptului că nu au pe nimeni care să îi sprijine, nu s-au mai întâlnit cu medicul de ani de zile”. Patologiile depistate de medicii voluntari au fost foarte variate. „Este o inițiativă de lăudat, care ar trebui să se repete cât mai des, pentru că sunt pacienți care au posibilități financiare reduse sau logistic le este destul de greu să se deplaseze în centre medicale din județ sau din țară. Am întâlnit patologii foarte variate, s-au prezentat pacienți cu afecțiuni ale umărului, genunchilor, coloanei vertebrale, gleznelor, acestea fiind cauzate de uzura organismului de-a lungul timpului, pacienții din această zonă fiind implicați în special în muncile agricole”, a precizat dr. Răzvan Țăranu, medic specialist ortoped.
Dr. Ioana Iftime, medic specialist în recuperare medicală, a adăugat: „Este o mare mobilizare de forțe aici. Extraordinar mi se pare că de la o zi la alta au venit tot mai mulți oameni, vin și din împrejurimi, nu doar din comuna Hlipiceni, ceea ce înseamnă că era mare nevoie, că oamenii sunt dispuși să intre în cabinet, să își înfrunte frica și să vadă ce probleme pot să aibă și pe care le și pot rezolva”.
Acțiunile din cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost sprijinite atât de preoții din comunitate, cât și de autoritățile locale. Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, au fost organizate 106 acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeş, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău. Astfel că, de această campanie au beneficiat peste 15.000 de persoane.