În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Campania „Sănătate pentru sateˮ în localitatea prahoveană Palanca
Campania „Sănătate pentru sate”, desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a ajuns sâmbătă, 16 septembrie, în localitatea Palanca din județul Prahova. În cadrul acțiunii, 120 de persoane au fost consultate gratuit de medici specialiști în oncologie, medicină internă, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, dermatologie, psihiatrie și urologie. Pe lângă aceste consultații, pacienții au mai beneficiat de investigații EKG și ecografie abdominală. În urma consultațiilor, medicii au depistat pacienți cu patologii severe.
Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog, a menționat: „Dacă ar fi să fac o statistică pentru ziua de astăzi, majoritatea pacienților erau purtători de diagnostice, unii dintre ei chiar diagnostice cronice. Am găsit aici o comunitate așezată, omogenă, relativ tânără, cu mai puțină patologie tumorală, comparativ cu alte campanii anterioare”.
Dr. Camelia Sărăţeanu, medic gastroenterolog, a vorbit despre afecțiunile identificate la bolnavii examinați în cadrul campaniei: „Pacienții consultați astăzi prezentau o simptomatologie dispeptică cu boală de reflux gastroesofagian și gastrite cronice, dar și bolnavi cu steatoză hepatică în diferite grade și pacienți care prezentau diferite afecțiuni gastrointestinale precum hepatite B, nemonitorizate”.
De asemenea, Dănuț‑Viorel Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale, a concluzionat: „Am reușit să sprijinim o nouă comunitate cu ajutorul medicilor voluntari în cadrul campaniei «Sănătate pentru sate». Cred că venirea noastră la Palanca a fost o oportunitate bună pentru ca aceste persoane să‑și verifice starea de sănătate, să aibă parte de servicii medicale complexe și să fie informați de către medicii specialiști asupra diferitelor patologii”.
Printre cei care au susținut această inițiativă s‑au numărat preotul din parohia Palanca și autorităţile locale.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent au fost organizate 101 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău, astfel că de această campanie au beneficiat peste 13.000 de persoane.