Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a desfășurat şi în acest an o amplă campanie de donare de sânge intitulată „Uniți pentru viață - Din inima ASCOR pentru inima tuturor”, care a av
Campania „Sănătate pentru sate” în localitatea prahoveană Podu Văleni
Zeci de femei din județul Prahova au avut șansa să își verifice în mod gratuit starea de sănătate în cadrul celei mai recente activități a campaniei „Sănătate pentru sate”. În ultima lor acțiune, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au vizitat satul Podu Văleni din comuna prahoveană Poienarii Burchii. Cu acest prilej, aproximativ 30 de femei au beneficiat de testul Babeș Papanicolau, efectuat de personalul medical voluntar.
Depistarea cazurilor noi de cancer de col uterin este cu atât mai importantă cu cât, în România, se înregistrează anual 2.000 de decese cauzate de această boală. Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale asigură și o continuitate a investigațiilor medicale preliminare realizate în campanie. Astfel, femeile depistate cu probleme de sănătate sunt consiliate cu privire la examenele de laborator și imagistice complexe, dar și în privința realizării tratamentului de chirurgie și ginecologie oncologică adecvat.
„Este important să dezvoltăm și să extindem cât mai mult aceste campanii de prevenție și de screening. Prin intermediul lor sunt depistate din timp leziunile precanceroase, atunci când boala nu este dezvoltată. În astfel de situații, și medicii pot face mai mult pentru sănătatea acestor persoane. În cadrul campaniei au fost depistate deja câteva cazuri de femei care aveau astfel de leziuni. Ne dorim să ajungem în cât mai multe comunități din țară pentru a putea salva cât mai multe vieți”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor bucureșteni.
Părintele Andrei Băbeanu, slujitor la Parohia Podu Văleni, și-a exprimat recunoștința față de cea mai recentă acțiune de binefacere a voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale, adăugând: „Am așteptat multă vreme activitatea acestor voluntari. Ne-am orientat momentan spre o categorie de femei care s-au putut deplasa pentru această investigație, dar în viitor ne dorim să putem realiza mai multe investigații medicale pentru acești localnici, după cum ne-au semnalat medicii lor de familie”.
Campania se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost organizate 94 de acțiuni de care au beneficiat aproximativ 12.000 de persoane.