Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Campania „Sănătate pentru sate”, pentru prima dată în județul Dâmbovița
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 31 august 2024, o nouă acțiune umanitară în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” în localitatea Braniștea din județul Dâmbovița. Peste 80 de persoane au fost consultate gratuit de medici specialiști în mai multe domenii medicale. Este pentru prima dată când campania se desfășoară în acest județ.
Consultațiile au fost oferite de medici specialiști în medicină internă, oftalmologie, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, psihiatrie, ginecologie și urologie. De asemenea, pacienții au beneficiat și de investigații EKG și ecografie abdominală.
A fost efectuat gratuit și testul Babeș‑Papanicolau, care face parte din campania „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”. „Campania «Sănătate pentru sate» a fost un succes în județul Dâmbovița, aducând servicii medicale gratuite comunității din Braniștea, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății comunității. Acțiunea subliniază importanța accesului la servicii medicale de calitate în zonele rurale. Acest tip de activitate, atunci când medicii vin către beneficiari, în întâmpinarea acestora, cu siguranță le este de mare folos pentru că, pe lângă faptul că acești oameni află astfel de problemele de sănătate cu care se confruntă sunt ajutați, totodată, să conștientizeze și importanța de a merge preventiv și periodic la medic pentru a‑și examina starea de sănătate”, ne‑a transmis Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale.
Printre cei care au susținut inițiativa s‑au numărat preotul paroh și conducerea școlii din localitate. „Astăzi, în mijlocul comunității noastre s‑au aflat voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale. Aceștia au oferit asistență medicală enoriașilor din comuna noastră. Venirea acestora a fost una foarte utilă având în vedere că sunt foarte mulți oameni în vârstă care cu greu se pot deplasa la astfel de consultații. Este impresionant atunci când vedem un număr atât de mare de medici specialiști care au venit pentru a face un bine comunității noastre”, a spus părintele Constantin Oprea de la parohia dâmbovițeană Braniștea.
Până în prezent, prin campania „Sănătate pentru sate” au fost organizate 124 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău. Numărul total al beneficiarilor se ridică la aproximativ 15.000 de persoane.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat în anul 2015 între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.