Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Campania „Sănătate pentru sate”, prima dată în județul Buzău
Campania „Sănătate pentru sate”, desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a ajuns în localitatea Pogoanele din județul Buzău. 150 de persoane au fost consultate gratuit sâmbătă, 26 august, de către medici specialiști în diabet zaharat, pediatrie, oncologie, oftalmologie, cardiologie, gastroenterologie, dermatologie, psihiatrie și ginecologie.
Și de această dată, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au integrat în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” și campania de prevenire și depistare a cancerului de col uterin, în cadrul căreia mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolau. Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat și de investigații EKG, ecografie abdominală și cardiacă. În urma consultațiilor, medicii au depistat pacienți cu patologii severe, printre care și bolnavi de cancer.
Doctorul Amalia Anghel, medic dermatolog, a oferit detalii despre cele mai recente investigații medicale efectuate în cadrul acestei campanii: „Astăzi am întâlnit mai mult patologia vârstnicului și o singură tumoră cutanată. Pacienții sunt supraexpuși la soare pentru că muncesc afară și mai tot timpul sunt în contact cu el, nu se protejează și nu sunt informați asupra riscurilor. De aceea, este foarte important să venim către dânșii și să-i informăm despre ceea ce înseamnă prevenția, întrucât cancerele de piele sunt frecvente. Felicit această inițiativă, acest efort susținut de-a lungul celor opt ani, și o consider extrem de utilă și de binevenită. Este nevoie ca oamenii să aibă parte de servicii medicale, motiv pentru care este important ca această campanie să continue cu o frecvență care să asigure accesul în cât mai multe zone, iar pacienții să fie mai departe diagnosticați și tratați corect”.
Dănuț-Viorel Prună, coordonatorul voluntarilor bucureșteni, a adăugat că această acțiune a fost prima din cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” care a ajuns în județul Buzău: „Suntem la o distanță de aproximativ 100 km de București. Am venit cu o echipă complexă de medici și asistenți medicali care au reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le au persoanele prezente la consultații. La investigațiile medicale au venit mulți bătrâni care prezentau afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dermatologice, oftalmologice, dar și afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia nu mai ajunseseră la medicul specialist de foarte mult timp. Din păcate, și în orașele mai mari, dar mai ales în orașele mici cum este localitatea Pogoanele, de cele mai multe ori localnicii se lovesc de lipsa medicilor specialiști”.
Printre cei care au susținut această inițiativă s-au numărat preoții celor trei parohii ale localității Pogoanele și conducerea școlii din localitate. Desfășurată în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, campania „Sănătate pentru sate” a ajuns până în prezent în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău, numărul beneficiarilor ei ridicându-se la peste 13.000.