În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Campanie de prevenţie a cancerului de col uterin în comuna 1 Decembrie
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 7 august, o nouă activitate în cadrul campaniei de prevenire și depistare a cancerului de col uterin la centrul medical din comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov. În cadrul acestei acţiuni s-au prezentat 80 de femei care au beneficiat gratuit de controale efectuate de medicii de la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu” din Capitală.
Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor bucureşteni, a explicat faptul că această acţiune a fost prima desfăşurată în anul 2021 în cadrul campaniei de prevenire şi depistare a cancerului de col uterin şi de sân. Contextul pandemic existent a făcut imposibilă deplasarea în localităţile rurale încă din luna martie a anului precedent. Vorbind despre importanţa prevenirii şi depistării oricăror afecţiuni, acesta a adăugat: „Cu ocazia acestei activităţi, aproximativ 80 de femei au beneficiat de testul Babeș-Papanicolau și de un examen clinic mamar. Medicii au constatat diverse probleme, fapt care ne arată că este foarte important să ne verificăm periodic starea de sănătate. De la începutul acestei campanii, aproximativ 60 de femei şi-au depistat afecțiuni oncologice. Este un număr foarte mare raportat la numărul persoanelor care s-au prezentat la aceste investigații”.
Doctorul Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin, a precizat: „Este foarte clar că este mai ușor să previi decât să tratezi, iar acest program gratuit, la care se poate participa doar pe baza cărţii de identitate, îşi propune să consulte un număr mare de femei din România. Foarte important este să găsim leziuni incipiente, tratabile, chiar și un cancer incipient. Cancerul depistat din timp poate fi mai ușor tratat. De aceea, încurajăm femeile să se prezinte la programele de screening ale Ministerului Sănătății”.
Şi medicul primar Cristina Şaptefraţi a adăugat: „A fost o activitate foarte prolifică, fiind prezente multe paciente. În timp ce unele dintre acestea nu auziseră de testul Babeș-Papanicolau, altele nu mai făcuseră investigaţii de mulți ani de zile”.
Părintele Didel Stroe, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din comuna 1 Decembrie, şi-a exprimat recunoştinţa pentru posibilitatea ca doamnele din comunitatea parohială să fie beneficiarele acestei campanii de sănătate. În contextul actual, existau şanse mari ca multe din persoane să amâne un control medical de aşa mare importanţă.
Activitatea de sâmbătă din judeţul Ilfov este a 27-a din cadrul campaniei de prevenție și depistare a cancerului de col uterin, desfăşurată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale. Numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acesteia a ajuns, din ianuarie 2018 până în prezent, la 900.