Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Campanie medicală de prevenţie în comuna ilfoveană Jilava
Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 14 august 2021, o nouă activitate din cadrul campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” la centrul medical din comuna ilfoveană Jilava.
În cadrul acestei activități s-au prezentat 30 de femei care au beneficiat gratuit de testul Babeş-Papanicolau și de un control primar mamar, efectuate de medicii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, ne-a transmis Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Doctorul Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin, a apreciat implicarea preotului şi a oficialităţilor locale pentru buna desfăşurare a acţiunii: „O colaborare foarte bună și de data aceasta, preotul împreună cu oficialitățile locale au anunțat venirea noastră în comunitate. Din păcate, în România, în fiecare an, se înregistrează peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin și 2.000 de decese cauzate de această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România”.
Dănuț Prună a explicat necesitatea acestei campanii de prevenţie pentru depistarea din stadii incipiente a problemelor de sănătate, mai ales în mediul rural, unde accesul la servicii medicale este redus: „În mediul rural, persoanele sunt mai puțin informate cu privire la programele de screening ale Ministerului Sănătății. De asemenea, centrele medicale unde își pot face aceste investigații se află la distanțe considerabile și astfel aceste femei neglijează să se prezinte la medic, lăsând pe planul doi starea de sănătate. De cele mai multe ori ajung la spital cu cancere avansate care se tratează destul de greu. Este important pentru aceste femei să participe la aceste programe de screening, pentru a descoperi din timp eventualele afecțiuni oncologice care sunt mult mai ușor tratat”.
Până în prezent, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au desfăşurat 28 de activităţi în cadrul campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, numărul beneficiarelor ajungând, în cei trei ani şi jumătate de la demararea acţiunii, la peste 900.